Staten stævnes af Amagerbank-aktionærer

Aktionærerne har organiseret sig i Foreningen Amagerinvestor og bakkes op af Dansk Aktionærforening.

»Vi varetager helt almindelige investorers interesser. De er ikke alene blevet sendt uden for døren, men også skyllet ud i rendestenen og videre ud i Øresund,« siger apoteker Peer Nørkjær fra Tårnby Apotek på Amager, der personligt har tabt 60.000 kr. på Danmarks engang 11. største bank.

»De penge kan jeg sagtens undvære. Men på mit apotek har jeg snakket med en del ældre mennesker, der har tabt store beløb, som skulle sikre deres alderdom. Jeg er stærkt forarget. Derfor har jeg stillet mig i spidsen for alle dem, som har tabt penge,« fastslår Peer Nørkjær.

Aktionærernes foragelse og medfølgende stævning skyldes, at Finansiel Stabilitet i april 2010 havde fremsendt et notat til Finanstilsynet om, at der var behov for øgede nedskrivninger i Amagerbanken på mellem 1,7 og 2,5 milliarder kroner, men bankens aktionærer blev ikke orienteret om notatet, da de senere på sommeren fik besked på, at Finansiel Stabilitet havde forlangt, at Amagerbanken skulle rejse mindst 750 millioner kroner i frisk kapital, for at banken kunne bevare sin selvstændighed.

»Hvis vi investorer havde kendt til de oplysninger, havde vi aldrig tilført Amagerbanken 898 mio. kr. i frisk kapital. For der ville jo ifølge det, som vi har fået at vide om Finanstilsynets notat, stadig have manglet et betragteligt beløb i forhold til de øgede nedskrivninger. I den situation var banken krakket tidligere, og regningen var blevet langt mindre for aktionærerne,« siger Peer Nørkjær.

Hverken Finansiel Stabilitet eller Finanstilsynet ønsker ifølge Jyllands-Posten at kommentere stævningen.

 

Dagens Gossip