Statsadvokat siger stop for voldssag om Solhaven

12 mænd fra opholdsstedet Solhaven undgår en ny retssag om påstået vold mod anbragte unge.

Statsadvokaten i Viborg har onsdag besluttet ikke at anke byrettens dom, hvor de 12 blev frifundet for mishandling, ulovlig tvang og vold mod 20 unge.

Retten i Aalborg frifandt forstander Søren Virenfeldt og 11 ansatte for samtlige anklager den 28. januar.

Frifindelsen kom efter en maratonlang retssag med over 50 retsmøder. Retten fastslog, at der ikke var beviser for spark, slag, kvælertag og andre former for vold.

Statsadvokaten havde mulighed for at anke afgørelsen til Vestre Landsret, men det sker altså ikke.

- Det ville være en stor belastning for alle involverede, hvis vi skulle have endnu en retssag i landsretten, hedder det i en udtalelse onsdag fra statsadvokat Jan Rechendorff.

- Derfor skal anklagemyndigheden have en ret stærk formodning om, at de frikendte ville blive dømt ved en ankesag - og det har jeg vurderet, at der ikke er grundlag for, forklarer Jan Rechendorff.

Han fastslår, at der ikke er tilstrækkelig sikker udsigt til, at landsretten ville komme til et andet resultat.

Ved frifindelsen i Aalborg erklærede de to anklagere sig overraskede over dommen.

Byretten fastslog, at mange af de unge har forklaret troværdigt og detaljeret om flere voldsomme episoder. Men deres forklaringer kan ikke stå alene som bevis, sagde retten.

Der var stort set ingen vidner, der ikke havde forbindelse til enten de unge eller de tiltalte. Og der var heller ingen tekniske beviser.

Undervejs i sagen har forsvarerne beskyldt politiet for overfladisk efterforskning.

Solhaven med hovedsæde i Farsø gik konkurs som følge af straffesagen, og Søren Virenfeldt har varslet, at der kommer et erstatningskrav i "millionstørrelsen."

Ved frifindelsen var cirka 130 tilhørere mødt op i retslokalet i Aalborg, hvor afgørelsen blev modtaget med kontante klapsalver.

Retssagen begyndte i september 2013 og blev flere gange forsinket. Cirka 150 vidner blev indkaldt.

Omkostningerne er store. Regningen løber op i 10 millioner kroner til forsvarere for de tiltalte og til advokater for de unge. Dertil kommer rettens, politiets og anklagemyndighedens udgifter.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip