Statskassen har det lidt bedre

Det ser skidt ud for dansk økonomi - men det sidste kvartal i 2012 blev dog ikke helt så slemt, som tallene fra Danmarks Statistik ellers viste. Tallene er blevet opjusteret fra et fald i kvartalet på 0,9 procent til et fald på 0,7 procent.

Men dagens tal ændrer ikke på det overordnede dystre billede af, hvordan det går i Danmark:

- Dansk økonomi faldt ned i et hul i de sidste tre måneder af 2012. Selv om oprevideringen trods alt er godt nyt, ændrer det imidlertid ikke ved, at dansk økonomi havde det svært i slutningen af 2012, siger Mikkel Høegh, chefanalytiker i BRFkredit.

Når det er sagt, påpeger chefanalytikeren, at der er klare tegn på, at dansk økonomi atter vokser, uden at træerne vokser ind i himmelen.

Hos Danske Bank peger cheføkonom Steen Bocian på, at der fortsat tegnes et billede af, at det er eksporten, som udgjorde problemet i fjerde kvartal. Tallene viser et fald i eksporten på 2,1 procent fra tredje til fjerde kvartal.

- Dagens tal bekræfter overordnet set billede af krisen i dansk økonomi - men de understreger, at den offentlige sektor er begyndt at trække, og det var således primært eksporten som udgjorde problemet i slutningen af sidste år, siger han i en kommentar.

Men selv om vejrudsigten for Danmark lyder lidt sort trods forårets fremmarch, ser det da også ud til, at lidt lunere luft trænger sig på i økonomien.

- Både i USA og Kina er der solide tegn på økonomisk opsving, og også i Tyskland peger vækstpilen højere. Det vil givetvis styrke den danske eksportsektor, siger Jan Størup Nielsen, analytiker i Nordea.

Han forventer, at dansk økonomi styrkes hen over året, så vi samlet ender med en fremgang for hele året omkring 0,5 procent.

- Det er lavt i et historisk perspektiv, men dog lidt bedre end den negative vækst i 2012, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip