Stenalderbrød: Lækkert eller farligt?

Følger du med i, hvilke kurer der er populære for tiden, og interesserer du dig for nye madtrends og tendenser i køkkenet, har du med garanti stiftet bekendtskab med den berømte stenalderkost.

Idéen bag stenalderkost er, at du skal leve, som dine forfædre gjorde, dvs. spise dig mæt i magert kød, nødder, frisk frugt, bær og grøntsager og hvad naturen ellers har skabt, og dermed også sige farvel til færdigproducerede og behandlede fødevarer.

Thomas Rode har været med til at starte stenalder-trenden. Se, hvordan mesterkokken bor på madogbolig.dk

Diskussionen om stenalderbrød

En af de mest populære spiser indenfor stenalderkosten er stenalderbrødet, der er fyldt op med frø, kerner og nødder. Nogle bager brødet med kværnede frø og kerner, mens andre mener, at de bør anvendes hele, da de ellers vil være mindre sunde og i værste fald sundhedsskadelige.

Bag et lækkert nøddebrød helt uden mel – få opskriften på madogbolig.dk

Ifølge Fødevarestyrelsen er der mange flerumættede fedtsyrer i frø og kerner, der potentielt kan blive sundhedsskadelige ved opvarmning.

- Ved almindelig madlavning sker opvarmningen så langsomt, at det ikke har nogen sundhedsskadelig virkning. Man skal dog være opmærksom på, at hørfrø og solsikkekerner har et højt indhold af tungmetallet cadmium, der ophobes i kroppen og på længere sigt kan skade nyrerne, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

Ifølge Fødevarestyrelsen er det ikke usandsynligt, at optagelsen af cadmium fra knuste hørfrø vil være højere end fra hele hørfrø, der nemmere passerer igennem fordøjelsessystemet. Dette er ved at blive undersøgt nærmere, men værd at tænke over, hvis du er stor tilhænger af det berømte stenalderbrød.

Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig, NewsDesk Aller Media.

 

Dagens Gossip