Stigende antal danskere får svine-bakterie

Bag Facaden på DR1 afdækker et problem, der først så ud til kun at ramme ansatte i landbruget. Men nu advarer en række af landets førende forskere om, at den også smitter et stigende antal danskere, der aldrig har sat deres ben i en svinestald.

- Jeg mener, at man totalt undervurderer den sprængfarlighed, der ligger i situationen, siger Hans Jørn Kolmos, professor i Klinisk Mikrobiologi på Odense Universitets Hospital.

Bakterien kan give infektioner, bylder og blodforgiftning, og den er resistent over for de typer medicin, vi bruger allermest. I Danmark blev den første gang opdaget i 2005 men har på bare syv år bredt sig til hver sjette danske svinefarm.

Bag Facaden undersøger et område, hvor der viser sig være stor uklarhed om, hvem der har ansvaret for at begrænse smitten.

Myndighederne har ved stikprøver kun testet få hundrede gårde. Derfor ved ingen reelt set, hvor bakterien egentlig er, og hvor meget den har spredt sig.

- De lader i bund og grund stå til, siger Frank Aarestrup om myndighedernes strategi på området.

Forskerne mener, at man bør teste alle gårde, så blandt andre de ansatte kan få besked og undgå at sprede bakterien videre ud i samfundet. Men myndighederne kalder forskernes bekymring for overdrevet.

- Foreløbig ser det ud til at lige netop den multiresistente bakterie af svinetype ikke smitter så meget mellem mennesker, men smitter dem, der arbejder med svin, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen, Tove Rønne.

I 2009 blev blot 43 danskere konstateret smittet med bakterien. Det tal ventes i år at runde 200. En af dem er Peer Jensen fra København, der ikke ved, hvordan han er blevet smittet, for han har ingen kontakt til svinebranchen.

- Der er ingen, der ved, hvor jeg har fået bakterien fra, fortæller 72-årige Peer Jensen.

Myndighederne vil ikke teste alle svinefarme. Det betyder, at mange ansatte går rundt med bakterien uden at vide det.

Bag Facaden tester en stribe landbrugsmedarbejdere rundt om i landet. Ingen af dem har hørt om bakterien fra deres landmand, og det viser sig, at flere af dem er smittet med bakterien uden at vide det.

 

 

Dagens Gossip