Stilhed på årsdag for forlis Costa Concordia

13/01/2013 11:17

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Klokken 21.45 søndag aften dansk tid vil der være bomstille i et minut på den italienske ø Giglio. Her er det nemlig præcis et år siden, at det italienske krydstogtskib Costa Concordia stødte på grund ud for øen. 32 mennesker mistede livet ved tragedien.

Efter det lydløse minut vil fiskerbåde lade deres sirener hyle til ære for ofrene. 32 lanterner bliver sat i vandet - én for hver dræbt.

I løbet af dagen bliver årsdagen markeret på forskellig vis. Blandt andet vil der blive afholdt en messe i den lokale kirke. Kirken fungerede som midlertidig opholdssted for hundredvis af overlevende i timerne efter ulykken.

Costa Concordia stævnede ud fra Civitavecchia klokken halv otte om aftenen. Da skibet ramte det uforudsete rev, fik det flået den ene side op og begyndte at tage vand ind.

Kort før midnat gav kaptajn Francesco Schettino alle ordre til at forlade det nu kæntrede skib.

Siden har der været heftig kritik af den italienske kaptajn, der forlod sit skib, inden alle passagerer var evakueret. På ulykkesnatten rasede den italienske kystvagt over Schettino, og forlangte, at han vendte tilbage til skibet.

Francesco Schettino havde arbejdet for rederiet i 11 år, da han blev anholdt efter forliset, anklaget for manddrab og for at forlade skibet, inden alle var evakueret.

Han fortalte, at han forinden havde indtaget et beroligende middel, men en test påviste, at han hverken var påvirket af alkohol eller narkotiske stoffer. Dog blev der fundet kokain i hans hår, hvilket eksperter ikke kunne forklare.

Francesco Schettino har siden forklaret, at han talte i telefon, da ulykken skete, hvilket var medvirkende til at distrahere ham i en sådan grad, at han ikke handlede beslutsomt nok, da skibet ramte revet.

Anklagerne har bedt om at få Schettinos sag for retten i februar. Skibsvraget, der nærmest er blevet til en turistattraktion, forventes bjærget og hugget op til foråret.

/ritzau/AFP