Støjberg efter EU-afstemning: Nu kan vi komme videre

Skrevet af admin

22/09/2015

Dagens topnyheder

At det skulle komme så vidt som til en afstemning, hvor flertallet trynede mindretallet viser, hvor svært det har været for EU-landene at få fordelt 120.000 flygtninge.

Sådan lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), efter det ekstraordinære justits- og indenrigsministermøde sluttede tirsdag i Bruxelles.

Her forpligtede Danmark sig til frivilligt at tage imod 1000 flygtninge - på grund af retsforbeholdet står Danmark dog uden for den fælles fordelingsnøgle.

Det var anden gang, at ministre mødtes for at forsøge at nå til enighed om at fordele yderligere 120.000 flygtninge ud over EU.

Sidste gang endte mødet resultatløst, og siden har der været arbejdet intenst på at undgå en situation, hvor en afstemning ville forværre forholdet til de øst- og centraleuropæiske lande, der har modsat sig fordelingen.

Med afstemningen er det endnu tydeligere, at EU-landene er dybt splittede over fordelingen af flygtninge:

- Der er fire østeuropæiske lande, der har stemt imod. Men det vigtige er, at nu er de 120.000 fordelt, og så kan vi komme videre med det, det virkelig handler om, nemlig at få stoppet tilstrømningen til Europa, siger Inger Støjberg.

Hun henviser dermed til, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige stats- og regeringschefer onsdag mødes for at diskutere mulige veje til at dæmpe tilstrømningen af flygtninge- og migranter til EU.

- Det, der tæller nu, er, at vi kan komme videre med at oprette hotspots, så fordelingen kan foregå derfra, og at vi kan komme videre med hjælp til nærområderne, få lavet lister over sikre lande, så vi kan komme videre i processen, siger Inger Støjberg.

Hun mener, det er "svært at sige", om tilliden mellem landene har lidt et knæk. Den danske minister er dog omhyggelig med ikke at sige, at aftalen er bindende - måske fordi det klinger for meget af, at de østeuropæiske lande er blevet trynet.

Spørgsmål: Er det en bindende aftale, man har lavet, så hvert land nu præcist ved, hvor mange asylansøgere, de skal tage?

- Nu skal man gøre det hele færdigt, men man kan sige, at aftalen om at fordele de 120.000 ligger der.

Spørgsmål: Men er det en frivillig eller en bindende aftale?

- Nu handler det om at komme videre herfra. Når man kigger på, hvor vi stod for ganske få dage siden, så er jeg ganske tilfreds.

Det er fortsat uklart, hvordan den danske beslutning om at tage 1000 flygtninge passer ind i regnestykket. Danmark optræder ikke på de fordelingslister med landenavne, som cirkulerer i Bruxelles.

Spørgsmål: Er de 1000 flygtninge en del af de 120.000, så andre lande skal tage færre?

- Vi har i hvert fald taget 1000 helt frivilligt, siger Inger Støjberg.

Hun fastslår også, at man først nu skal til at afklare, hvornår og hvordan fordelingen sættes i gang.

/ritzau/