Støvede regler bremser danske udenlandsstuderende i at vende hjem

I teorien en god idé, men i praksis stort set umuligt for mange danske udenlandsstuderende på grund af forældede regler og huller i det danske system, vurderer rådgivnings- og interesseorganisationen Danish Students Abroad (DSA), hvis medlemmer spænder fra gymnasieelever til ph.d.-studerende fordelt over hele verden.

»Desværre oplever vi dagligt, hvordan kompetente studerende, som har taget udfordringen op og læst i udlandet, bliver afvist af danske uddannelsesinstitutioner, når de ønsker at vende hjem, på grund af forældede regler såsom »manglende engelskkundskaber« på trods af, at vedkommende har læst en bachelorgrad på engelsk,« fortæller næstformand i DSA Sørine M. Vesth Rasmussen.

Problemstillingen har blandt andet ramt Jacob Lennheden, der tog sin gymnasieuddannelse på engelsk i Norge og sin bachelorgrad i den engelsktalende del af Canada.

»End ikke ni års erfaring med studier og arbejde på engelsk har været nok til at overbevise Copenhagen Business School om, at jeg er kvalificeret til at læse en kandidat på engelsk,« forklarer han.

Ifølge DSA ønsker op mod 90 procent af deres medlemmer at vende hjem til Danmark og således tilbagebetale deres bidrag til den uddannelse, de har fået af den danske stat, ved at blive færdige og efterfølgende finde et job.

Men også for Johan Greve Petersen, der har taget sin gymnasieuddannelse i den engelsktalende del af Canada, har det vist sig umuligt. Selvom alle hans fag igennem tre år har været på engelsk, er han blevet afvist af samtlige danske universiteter, fordi han ikke har et certifikat, der beviser hans engelskkundskaber. Derfor studerer han nu på University College London, hvor der ikke kræves et certifikat.

»Det er ærgerligt, at der på nuværende tidspunkt er så mange barrierer for, at disse veluddannede, SU-modtagende mennesker kan komme hjem og få lov til at bidrage til det danske samfund,« siger Sørine M. Vesth Rasmussen.

Hos Socialdemokraterne er man villig til at se nærmere på problematikken.

»Det er klart, at hvis der er nogle forældede regler, der forhindrer de unge i at vende tilbage, må vi se på det. Allerede i august skal vi faktisk til møde med ministeren, hvor vi netop skal diskutere, hvordan man kan fjerne nogle af de forskellige barrierer,« fortæller Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann (S).

Og netop ordet forældet er særdeles væsentligt, mener hun.

»Jeg tror ikke, man har set på de her regler i rigtig mange år, så der er brug for et eftersyn,« siger Mette Reissmann.

 

Dagens Gossip