Stor forskel på kommunale byggegebyrer

I landets billigste kommuner koster det mindre end 5.000 kroner i gebyr at få behandlet en byggesag for en fabriksbygning på 5.000 kvadratmeter. Men i kommunerne i og omkring hovedstadsområdet, ser det helt anderledes ud.

Skal fabrikken ligge i København, skal virksomheden ifølge Jyllands-Posten afsætte 875.00 kroner blot til behandling af byggesagen. I alt koster det mindst 250.000 at få en byggesag behandlet i 11 af landets kommuner omkring hovedstaden.

Det møder kritik hos erhvervsorganisationen DI.

»Kommunen er en spiller i en byggesag, og jokeren er, at det koster penge. Derfor har vi også sagt, at det skal der gøres noget ved, så man får gjort det mere ensartet,« siger Elly Hove, direktør i DI Byg, til Jyllands-Posten.

I Dansk Byggeri er holdningen, at langt størstedelen af landets 98 kommuner kræver et fair gebyr - men der er også kommuner, som er udspekulerede, mener erhvervspolitisk chef Torben Liborius.

»10-15 kommuner er ekstremt billige, og så er der 10-15 kommuner, der skejer helt vildt ud. Dem skal vi have fat i. De gør det, fordi de kan. De kan tillade sig at være nonchalante i forhold til, hvordan man sagsbehandler, men det er ikke rimeligt,« siger han.

I Kommunernes Landsforening afviser man kritikken og peger på, at prisforskellene skyldes, at der er store forskelle kommunerne imellem. Det er eksempelvis dyrere at gennemføre nabohøringer i de dyreste kommuner.

 

Dagens Gossip