Stor protestaktion i Tjetjenien mod satiretegninger

Skrevet af admin

19/01/2015

Mest læste i dag

Hundredtusinder af mennesker gik mandag på gaden i den russiske region Tjetjenien for at protestere mod, hvad muslimske ledere kalder "vulgære og umoralske" tegninger af profeten Muhammed i det franske satireblad Charlie Hebdo.

Den Moskva-støttede leder i Tjetjenien, Ramzan Kadyrov, kritiserede i en tale Europa, mens de mange demonstranter råbte "Gud er størst".

Demonstranterne, der gik på den store indfaldsvej til hovedstaden Grosnij, bar transparenter med engelske påskrifter som "Jeg elsker min profet Muhammed".

Iagttagere siger, at demonstrationen var godkendt af præsident Vladimir Putin, da den blev dækket af det russiske tv. En lignende aktion er tidligere blevet forbudt i Moskva.

- Om nødvendigt, så er vi parate til at dø for at stoppe dem, der tror, at de kan besudle profetens navn, hed det i talen fra Kadyrov, som på podiet tørrede tårer væk fra sit ansigt.

- I og jeg ser, hvordan europæiske journalister og politikere under falske slogans om fri tale og demokrati gør krav på friheden til at være vulgære, grove og fornærmende over for hundredvis af millioner menneskers religiøse følelser, sagde han.

Demonstrationen blev afsluttet med indkaldelse til bøn over højttalerne.

De to brødre, der skød og dræbte 12 personer ved Charlie Hebdo den 7. januar, er blevet begravet i de seneste dage. Ingen familiemedlemmer eller venner deltog i ceremonien.

Begravelsespladserne er gjort anonyme, da de franske myndigheder ikke ønsker, at gravstederne skal blive et sted, hvor fanatikere og islamister beder.

Demonstrationer har fundet sted i adskillige muslimske lande i de seneste døgn.

Kadyrov kæmper i Tjetjenien mod oprørere, som vil oprette en islamistisk stat.

/ritzau/AFP