Stor uenighed om effekt af regeringens asylstramninger

Skrevet af admin

08/06/2015

Mest læste i dag

Asylreglerne er blevet strammet i Danmark, lyder budskabet fra Socialdemokraterne. Men det er ganske enkelt ikke rigtigt, siger Venstres politiske ordfører, Inger Støjberg.

- Det er et kæmpe bluffnummer fra regeringen, når de siger, at de har strammet op på asylområdet, siger Inger Støjberg til Ritzau.

Regeringen strammede tidligere på året reglerne for at søge asyl i Danmark.

I praksis har det dog ikke ramt særlig mange af asylansøgerne, og blot 126 personer er blevet ramt af regeringens stramning, viser tal fra Udlændingestyrelsen.

- Det er endnu et eksempel på, at regeringen siger én ting, men gør noget andet. Statsministeren fortæller, at hun har strammet op i asylsystemet, men i virkeligheden er det bare ord. For det drejer sig kun om 126 personer, siger Inger Støjberg.

Men Socialdemokraternes integrations- og udlændingeordfører, Ole Hækkerup, afviser kritikken. Ifølge ham har stramningerne virket.

- Der vil være nogle af dem, som ellers ville være søgt mod Danmark, der ikke søger hertil, fordi de tænker, at de kan være omfattet af stramningerne. På den måde kommer det til at give et fald i antallet af asylansøgere, siger han til Ritzau.

Dermed mener Ole Hækkerup altså ikke, at de tal fra Udlændingestyrelsen, der viser, at kun 126 personer har været omfattet af stramningerne, er retvisende. Mange når nemlig aldrig at blive en del af statistikken, fordi de ikke søger, forklarer han.

Ole Hækkerup mener heller ikke, at regeringens lempelser på asylområdet spiller nogen stor rolle, når man taler antallet af asylansøgere, der kommer til Danmark.

- Jeg tror, at det afgørende for hvor mange, der kommer til Danmark, er reglerne for, om de kan få asyl, og om de kan få familien med. Altså, præcis det, som vi strammede på, lyder det fra Ole Hækkerup.

Inger Støjberg mener, at Venstre i højere grad end regeringen vil være i stand til at sænke antallet af asylansøgere. Det skal blandt andet ske ved at øge fokus på lokale nærområder, og ved at gøre det mindre attraktivt at komme til Danmark.

- Min hovedpointe er, at vi skal hjælpe mennesker i nød, men vi skal gøre det på en måde, så vi selv kan følge med, siger Inger Støjberg.

Og Ole Hækkerup er enig i, at det er vigtigt, at Danmark kan følge med, når det drejer sig om at tage imod asylansøgere.

- Men dem, som vi trods alt beslutter os for må komme ind i Danmark, skal vi gøre, hvad vi kan for at hjælpe, siger han.

/ritzau/