Storbritannien sikrer sig kinesisk valuta

Det statskapitalistiske Kina bliver i stigende grad en central spiller i den globale handel, ikke bare med varer men også i form af kapital og investeringer, og seneste udvidelse af indflydelsen sker inden for valuta. For at fastholde Londons position som det førende marked for valutahandel har Storbritanniens centralbank derfor indgået en stor swapaftale med Kina, skriver Bloomberg.

Bank of Englands direktør Mervyn King og den kinesiske centralbankchef Zhou Xiaochuan har aftalt en treårig ordning, som i tilfælde af, at der måtte opstå knaphed på yuan, sikrer Storbritannien ret til at trække på op til 175 milliarder kroner af den internationale version af den kinesiske valuta renminbi.

Det er ikke mere end tre år siden, at Kina åbnede for international handel med yuan som valuta, og nu formidles 12 procent af Kinas handel i denne møntfod, skriver Bloomberg.

Kina har i forvejen lignende aftaler med Australien, Sydkorea og Malaysia om at sikre likviditet i yuan, og selve valutaen handles kun få steder uden for Kina, og kun i Asien. Der foregår derfor et kapløb mellem blandt andre Storbritannien, Schweiz og Frankrig om at blive det europæiske center for handel med de kinesiske penge. Ifølge Bloomberg handles der hver dag samlet for 20 billioner kroner på de internationale valutamarkeder.

 

Dagens Gossip