Storbritanniens første kvindelige biskop indviet i York

Storbritanniens første kvindelige biskop blev mandag indviet i York.

Den historiske bispevielse i Church of England blev transmitteret direkte i nationalt tv. Ceremonien blev ledet af ærkebiskoppen af York, John Sentamu.

Med indsættelsen af den 48-årige Libby Lane, som er mor til to, er der indledt en ny æra i kirkens næsten 500 år gamle historie.

Lane, der i fremtiden skal virke som Bishop of Stockport i det nordlige England, er tidligere præst i Hale i området omkring Manchester.

Indvielsen af den første kvindelige biskop markerer afslutningen på årtiers ophedet debat om kvinders rolle i ledelsen af den etablerede kirke - den sidste store offentlige britiske institution, der åbner for ligestilling mellem kønnene.

Kirkens ledere håber, at bispevielsen vil skabe forsoning mellem traditionalister og reformtilhængere.

Kirkens ledende organ, den såkaldte generalsynode, besluttede i juli sidste år at give kvinder lov til at blive biskopper. Siden 1994 har kirken tilladt kvindelige præster.

Church of England er moderkirken til det globale anglikanske fællesskab med omtrent 80 millioner troende i over 165 lande.

Allerede i dag findes der kvindelige biskopper i andre lande i den anglikanske kirke.

Den første udnævnelse skete i 1989 i USA, og siden er kvinder i Australien, Canada, Cuba, New Zealand og Sydafrika også blevet valgt til biskopper.

Libby Lane var en af de første kvinder, der blev præst i Storbritannien. Hendes mand, George Lane, er præst i Manchesters lufthavn.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip