Storby er gået konkurs

Som den største by i USA's historie indgiver den amerikanske storby Detroit nu konkursbegæring.

Den økonomisk trængte by i Michigan med cirka 685.000 indbyggere lider under gæld og andre forpligtelser på i alt 18,5 milliarder dollar, svarende til mere end 100 milliarder kroner.

Og det har altså været for meget for den engang så stolte industriby, har administrator Kevyn Orr, der er indsats som "økonomisk brandslukker" af staten Michigan, vurderet.

Det er ham, der har indgivet konkursbegæringen.

Detroit har de seneste år lidt under den amerikanske bilindustris deroute, hvilket har fået byens økonomiske fundament til at erodere.

Byen har været hjemby for de tre store amerikanske bilmærker - General Motors, Ford og Chrysler - hvilket i den grad holdt byen i gang.

I sin storhedstid efter Anden Verdenskrig havde Detroit et indbyggertal op mod to millioner mennesker, og den var på det tidspunkt USA's fjerde største by med et hav af industriarbejdspladser.

Stor arbejdsløshed har dog nu fået indbyggerne til at forlade byen i stor stil. Befolkningstallet er faldet til blot 650.000 mennesker og især inden for de seneste 10 år er det gået stærkt med fraflytning af mere end 250.000 indbyggere.

- Dårlig økonomisk forvaltning, en vigende indbyggertal, svindende skattegrundlag og andre faktorer gennem de seneste 45 år har bragt Detroit på kanten af finansiel og funktionsdygtig ruin, sagde Kevyn Orr for en måned siden.

Op mod 78.000 bygninger i byen står tomme og ødelagte, hvoraf halvdelen er vurderet til at være nedstyrtningstruede. 40 procent af gadelysene fungerer ikke, og kriminaliteten er fem gang højere end landsgennemsnittet.

Den høje kriminalitet skyldes ifølge Orr et "dysfunktionelt" politi, der har været ramt af store nedskæringer og fem politidirektører på fem år.

Under halvdelen af byens ambulancer virkede på bare et eller andet tidspunkt i løbet af første kvartal i år, brandvæsnets køretøjer er i en dårlig stand, og skatteindkrævningen er i en "katastrofal" forfatning, ifølge Orr.

Konkursbegæringen giver Orr mulighed for at kapitalisere byens aktiver og derved tilfredsstille kreditorer og byens pensionskasser, som har penge til gode.

De har tidligere sagt nej til at frasige sig en stor del af gælden i Orrs forsøg på at redde byen fra konkurs.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip