Storbyer kvæles i giftig smog

Så er den gal igen i den kinesiske hovedstad og andre større byer i den nordlige del af landet.

Beijing er tirsdag indhyllet i smog, som langt overstiger faregrænsen.

Sigtbarheden er reduceret til omkring 200 meter i centrum af byen, hvor fodgængere med ansigtsmasker forsøger at finde vej i en grød af smog.

Det er selv om myndighederne har opfordret byens borgere til at blive inden døre, medmindre det er absolut nødvendigt at bevæge sig ud.

TV-stationen CCTV viser billeder af biler med fuldt blus på lygterne i formiddagstimerne for at finde vej gennem smoggen i provinsen Henan i den centrale del af landet.

I alt 109 fly er aflyst fra Zhengzou lufthavn i Henan på grund af den intense forurening, og smoggen ventes ikke at lette før torsdag.

I provinsen Shandong var næsten 2000 passagerer strandet i Qingdaos lufthavn, fordi fly ikke kunne lette, så længe sigtbarheden kun var 100 meter, rapporterer nyhedsbureauet Xinhua.

Det er fjerde gang denne vinter, at en dyne af forurening har lagt sig over den nordlige del af Kina, og nu er selv de statslige medier ved at få nok.

China Daily gentog en tidligere opfordring til Beijings nye borgmester, Wang-Ashan, om gribe mere håndfast ind over for problemet.

- Blandt alle de ting, der behøver at blive bedre, står renere luft øverst på mange menneskers liste, skriver avisen.

På den amerikanske ambassade i Beijing målte medarbejdere forureningsniveauet til 475 ved middagstid efter tidligere på dagen at have registreret 517.

Målinger over 150 anses for usunde og over 300 for farlige for helbredet.

Det er den forcerede industriudvikling i Kina, den udbredte brug af kul, urbaniseringen og millioner af nye biler på vejene, der bidrager til den utålelige tilstand.

Mange eksperter tvivler på, at det kinesiske regime har evnen eller viljen til at løse landets forureningsproblemer.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip