Storbyfamilier kører ikke i egen bil

Selv om der i myldretiden er pakket med biler i gaderne i Danmarks største byer, har færrest familier her egen bil på landsplan. I København, Aarhus og på Frederiksberg har kun mellem tre og fem ud af ti familier en bil, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

På landsplan har seks ud af ti familier ellers en eller flere biler til rådighed primo 2013, men forskellene geografisk er store. For i kommunerne rundt om de største byer er det næsten otte ud af ti familier, der har en bil.

Den samlede andel er dog en smule lavere i den nye opgørelse end 1. januar 2009. I 2009 havde 60 procent af alle familierne bil, hvor tallet i 2013 er 59 procent med 1,712 millioner familier med en eller flere biler til rådighed.

»Der er ikke så mange familier med biler i København, fordi her er der en rimelig offentlig transport, og mange har ikke så langt til arbejde, så de cykler. Desuden er der en anden familiemæssig sammensætning end i for eksempel Sorø og Roskilde,« siger fuldmægtig hos Danmarks Statistik Søren Dalbro.

Han forklarer, at det nemlig i høj grad er familiesammensætningen, der afgør, om familierne har brug for en bil. Derudover kommer det også meget an på indkomst og job.

De familier, som er med til at trække op, er især toplederne og de ti procent af familierne, der har flest penge til forbrug. Her er henholdsvis 92 procent og 90 procent af familierne bilejere.

Lige efter ligger parfamilier med børn, hvor 89 procent har bil og familier i parcelhuse, hvor 84 procent har bil.

Lavest rådighed ses blandt de ti procent af familierne, der har færrest penge til forbrug, her har kun 13 procent af familierne bil.

Blandt førtidspensionister, enlige uden børn og familier i etageboliger er der også færreste med bil på parkeringspladsen. Kun 34 procent af førtidspensionisterne og enlige uden børn og 35 procent af familierne i etageboliger ejer en eller flere biler.

 

 

 

 

Dagens Gossip