Store designere stjæler de smås ideer

Onsdag begynder modeugen i København og i de kommende dage vil tusindvis af nye designs valse ned af catwalkene. Man skulle derfor tro, at der ikke var meget andet end glæde at spore blandt landets designere. Men det er ikke tilfældet for flere små danske designere oplever nemlig gang på gang, at deres kreative ideer bliver kopieret af større modevirksomheder, uden de kan gøre noget ved det, skriver Politiken.

»De store kan ofte slippe af sted med at kopiere, fordi de små står ret hjælpeløse,« siger chefadvokat hos branceorganisationen Dansk Mode og Textil Mikkel Gudsøe.

Han fortæller også, at de årligt tager sig af omkring 25 sager, hvor små designere har fået deres ideer plagieret. Ofte er der ikke meget at gøre for de små designere, da sagsomkostningerne mindst ligger på 100.000 kroner, og det overstiger, det de små designere har råd til.

Sagerne om kopiering ender ofte i forlig, fordi de befinder sig i en juridisk gråzone.

»Der mangler retspraksis. Det bliver en gråzone, og det kan være med til at styrke de stores magt,« siger lektor med speciale i ophavsret og design Stina Teilmann-Lock til Politiken.

 

Dagens Gossip