Store forskelle i kommuners sygefravær

Og selv om forskellen måske ikke lyder af meget, betyder det, omregnet til tabt arbejdskraft, at Gladsaxe er nede med 100 fuldtidsansatte i forhold til Skive.

»Det er bestemt et interessant regnestykke, hvor mange fuldtidsstillinger fraværet koster en kommune. Når vi snakker om områder, der bliver dækket af vikarer. Så er der rigtig, rigtig mange penge, der er tale om,« siger personalechef i Gladsaxe Kommune Henning Hornekær til Avisen.dk.

Han har ingen forklaring på, hvorfor sygefraværet er højt i kommunen, men understreger, at det er faldet fra 2011 til 2012. Og det er da også tilfældet for kommunernes samlede gennemsnit, der nu ligger på 11,9 sygedage om året.

Der kan være flere forklaringer på de markante forskelle i sygefraværet, lyder det fra adjunkt i sociologi ved Aalborg Universitet Claus D. Hansen, som har forsket i sygefravær. Kommunerne kan for eksempel have forskellige måder at registrere sygefraværet på eller have taget »en beslutning om, at de vil rumme folk med et skrøbeligt helbred.«

»Det er altid en præmis, at det laveste niveau er det bedste. Den præmis køber jeg ikke. For 300 år siden var der slet ikke sygefravær i plantagerne, hvor slaverne arbejdede. Man kan presse folk rigtig meget, hvis man vil, men det er der jo ikke nogen, der synes, er en god ide,« siger Claus D. Hansen til Avisen.dk.

HR- og kommunikationschef Ricki Laursen fra Skive afviser dog, at kommunens lave tal afspejler, at de ansatte skulle føle sig presset til at gå syge på arbejde.

»Det handler nok primært om den måde, man arbejder sammen på. Nærheden mellem kollegaer, mellem medarbejdere og ledere og oplevelsen af, at man har et meningsfuldt arbejde og nogle gode relationer til arbejdspladsen,« siger Ricki Laursen.

Læsø Kommune har med sine 164 medarbejdere det laveste sygefravær blandt landets kommuner.

 

Dagens Gossip