Storm-sag: Agenter mangler rettigheder

13/01/2013 10:41

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Regeringspartierne SF og De Radikale nægter at give agenter juridiske rettigheder, når de arbejder for landets efterretningstjenester.

Ifølge retsordfører i SF og medlem af kontroludvalget for efterretningstjenester, Karina Lorentzen, så er arbejdsforholdene "et rent kontraktligt forhold mellem PET og de agenter, som de hverver".

I dag har agenter ikke krav på erstatning, hvis de kommer til skade på missioner. Samtidig kan Politiets Efterretningstjeneste, PET, som arbejdsgiver love deres agenter guld og grønne skove, uden at skulle leve op til løfterne.

Også De Radikales retsordfører Jeppe Mikkelsen vil ikke give agenter rettigheder. Han afviser et uafhængigt klagenævn, som kan holde PET i snor, som eks-agenten Morten Storm ellers har efterspurgt, fordi han føler sig bondefanget af PET.

- Det er svært at se, hvordan et sådan klagenævn skulle implementeres, så jeg håber at PET løbende overvejer, hvordan de laver aftaler med kilder, siger Jeppe Mikkelsen til Ritzau.

Også Venstre mener, at der må være en hvis risiko som agent, og retsordfører Karsten Lauritzen vil ikke blande sig i agenters arbejdsvilkår.

- Jeg forstår godt bekymringen for agenters rettigheder, men man må forvente, at når man arbejder for PET, så er det med en hvis risiko. Og jeg synes ikke, at vi politikere skal blande os aftalerne mellem PET og deres agenter, siger Karsten Lauritzen.

Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative netop indgået en ny aftale om kontrol med efterretningstjenesterne.

Aftalen giver mere parlamentarisk kontrol med PET's brug af agenter, men politikerne kan intet stille op med den viden de får, da de har tavshedspligt.

Enhedslisten har kritiseret aftalen for at være for slap, og retsordfører Pernille Skipper vil da også gerne se på agenters manglende rettigheder.

- Morten Storm har en pointe, og hvis PET har lovet ting, som de ikke kan holde, så synes jeg, det er værd at se på, om vi ikke skal have udryddet den juridiske gråzone, fortæller Pernille Skipper.

Enhedslisten er dog ikke sikker på, at et uafhængigt klagenævn er vejen frem.

Et uafhængigt klagenævn er en politisk beslutning, og PET vil derfor ikke kommentere udtalelserne. Justitsminister Morten Bødskov (S) vil heller ikke kommentere forslaget.

/ritzau/