Stormagter samles tirsdag for at diskutere Syrien

Medlemmerne af FNs Sikkerhedsråd - der tæller de permanente medlemslande USA, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Kina - skal forsøge at enes om et udkast til en resolution, der skal sikre international kontrol med Syriens kemiske våbenlagre.

Men det ser på forhånd ud til at blive en vanskelig opgave, for hidtil har landenes modsatrettede interesser i forhold til Syrien lammet Sikkerhedsrådet. Og russerne har forud for tirsdagens møde gjort det klart, at de ikke vil acceptere en resolutionstekst, der gør det syriske regime ansvarligt for et formodet giftgasangreb i en række forstæder til Damaskus 21. august i år.

Det bliver op til Storbritannien, Frankrig og USA at fremlægge udkastet til resolutionen, som vil være rettet mod Syriens kemiske våben, oplyser den britiske premierminister David Cameron ifølge Reuters.

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi får klarhed over betingelserne i resolutionen. Vi har brug for at vide, at der er en ordentlig tidsplan, vi har brug for at vide, at der er en reel proces, og det er afgørende, at det får konsekvenser, hvis betingelserne ikke overholdes,« siger han.

Cameron slår samtidig fast, at det er vigtigt, at det syriske regime ikke blot siger, at det vil aflevere sine kemiske våben blot for at vinde tid.

Repræsentanter fra den syriske regering har erklæret sig positive over for international kontrol med landets kemiske våben for at undgå et angreb fra USA. Men en lang række lande med USA i spidsen har advaret om, at handling skal følge ord.

Tirsdag har Frankrigs præsident, Francois Hollande, USAs præsident Barack Obama og David Cameron drøftet situationen over telefonen. Og de er enige om, at et militært angreb kan blive nødvendigt, fastslår en talsmand for Det Hvide Hus.

»Lederne diskuterede deres præference for en diplomatisk løsning, men understregede vigtigheden af fortsat at udvikle en bred vifte af modsvar over for den syriske regering,« siger talsmand Jay Carney.

 

Dagens Gossip