Stormagterne valgte diplomati over krig

»Det her har været den mest fredelige løsning i relation til, at det var enten det her, eller også var der amerikanernes angreb, der var ikke noget midt imellem. Det var enten krig eller diplomati, som er de to klassiske måder, som stater agerer mod hinanden på,« siger orlogskaptajn Johannes Riber Nordby fra Institut for Strategi på Forsvarsakademiet.

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og hans russiske kollega, Sergej Lavrov, har siden torsdag forsøgt at blive enige om en aftale for at få den syriske præsident Bashar al-Assads våben udleveret. En ny kurs for amerikanerne, som frem til bare få minutter før aftalen blev indgået, talte med store bogstaver om risikoen for, at de ville gå til angreb på Syrien.

»Vi er nødt til at se konkrete tiltag for at påvise, at Assad er alvorlig om at opgive sine kemiske våben. Og da denne plan opstod med en trussel om en amerikansk militær aktion, vil vi fastholde vores militære holdning for at presse Assads regime,« sagde præsident Barack Obama.

Og selv om aftalen åbner en kattelem for yderligere handlen via FNs Sikkerhedsråd, hvis ikke Assad lever op til kravene, så er det en langt mildere kurs.

Johannes Riber Nordby har, da Berlingske Nyhedsbureau taler med ham, ikke haft mulighed for at læse aftaleteksten, men vurderer umiddelbart, at det kan blive vanskeligt for Assad at efterleve tidsfristen.

»Der er en stor teknisk udfordring i, at de kemiske våben kan blive destrueret et sted, hvor det kan gøres ordentligt og sikkert. Jeg mener, at da Saddam Hussein destruerede sine krigsgasser i starten af 90erne, der brugte han to år på det. Og han havde ikke helt så meget, hvis man skal gå ud fra, at de 1.000 ton er rigtige,« siger orlogskaptajnen, som dog forventer, at de overvejelser er foretaget.

Lektor Søren Riishøj fra Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet kan slet ikke forestille sig denne aftale ført ud i livet, uden der først er indgået en våbenhvile.

»Man må så håbe, at det næste trin bliver, at man får stoppet kamphandlingerne. Og det vil jeg tro, bliver det næste, for inspektørerne kan formodentlig ikke gennemføre det her, uden der kommer en våbenhvile,« siger han og fremhæver, at dette skridt kan være det første på vejen mod nye reelle fredsforhandlinger i Syrien - forhandlinger, som FNs særlige udsending til Syrien, Kofi Annan, forsøgte på i foråret 2012.

»Man har indirekte valgt, at udgangen på krigen er et kompromis. Man kan næsten ikke undgå med sådan en aftale her, uden at det står formelt, reelt at bakke op om, at diplomatiske forhandlinger mellem oprørerne og regimet skal genoptages, selv om det er svært på grund af alle de traumer, som krigen har skabt,« siger Søren Riishøj.

 

Dagens Gossip