Stormløb mod Astrid Krag efter fødselssager

25/05/2013 03:44

BNB

Nyheder
Efter mere end 50 §20-spørgsmål til sundhedsministeren varsles nye byger af spørgsmål i sagen, og Folketingets samlede Sundhedsudvalg har allerede kaldt Krag i samråd for at høre, hvad ministeren vil foretage sig på baggrund af redegørelsen, der bl.a. viste 41 sager med mistanke om sjældne, alvorlige bivirkninger på mødre og børn. I et brev til udvalget gennemhegler to lektorer fra jordemoderskolen Metropol Sundhedsstyrelsens rapport for at være præget af fejl, mangler og udeladelser. Det ser flere partier med alvor på: »Det her brev rejser en hel stribe relevante spørgsmål og kritikpunkter af Sundhedsstyrelsen. Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at Sundhedsstyrelsens redegørelse er selektiv på visse punkter og mangelfuld på andre. Det betyder, at vi er nødt til at gå videre ned i den her sag. Vi mangler fortsat svar på en masse spørgsmål oven på redegørelsen og de svar, vi har fået fra ministeren,« siger Stine Brix (Ø), sundhedsordfører i Enhedslisten. Hun undrer sig stærkt over et svar fra sundhedsminister Astrid Krag (SF) på et §20-spørgsmål, hvor ministeren på baggrund af oplysninger fra Sundhedsstyrelsen svarer, at fødende kvinder ikke har krav på en bestemt behandling: »Kvinderne skal kunne sige nej til Misoprostol, hvis de ikke ønsker det. Og de skal informeres ordentligt om tingene, så de kan træffe informerede valg. Det bekymrer mig derfor meget, når sundhedsministeren svarer, at de ikke kan vælge selv. Jeg håber, at der er tale om en misforståelse, når ministeren svarer sådan. Det er vi nødt til at få udredt,« siger Stine Brix. Hun er særligt bekymret over, at Sundhedsstyrelsen ikke forholder sig til, hvordan man får sikret en bedre indberetning af bivirkninger. At styrelsen ikke nævner de advarsler om Misoprostol, styrelsen har modtaget fra flere sider i årenes løb. Og så kan hun ikke forstå, hvorfor styrelsen ikke tager stilling til, om det er sikkert at sende højgravide kvinder hjem for at afvente veer, efter at de har fået Misoprostol. Det samme gør Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen (S): »Jeg undrer mig over, at man ikke redegør nærmere for den praksis, hvor kvinderne sendes hjem med en pose Misoprostol. Det er også skidt, at der ikke er registreret godt nok på henvendelser og bivirkninger, så lægger det op til, at der kommer en byge af nye spørgsmål. Jeg hæfter mig mest ved, at der ikke er nogle klare svar på, hvorfor man i så høj grad sætter fødsler i gang, som man gør i dag.« Også Venstre varsler spørgsmål til ministeren: »Vi har at gøre med en alvorlig mistanke til Misoprostol. Derfor er det vigtigt, at vi kan stole på, at Sundhedsstyrelsen har gjort deres arbejde godt nok med redegørelsen. Det tyder på, at der er en lang række ubesvarede spørgsmål, og at væsentlige ting er udeladt, og brugen af kilder i redegørelsen er uigennemskuelig. Det vil jeg spørge ministeren om,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).

Mest læste i dag

Efter mere end 50 §20-spørgsmål til sundhedsministeren varsles nye byger af spørgsmål i sagen, og Folketingets samlede Sundhedsudvalg har allerede kaldt Krag i samråd for at høre, hvad ministeren vil foretage sig på baggrund af redegørelsen, der bl.a. viste 41 sager med mistanke om sjældne, alvorlige bivirkninger på mødre og børn.

I et brev til udvalget gennemhegler to lektorer fra jordemoderskolen Metropol Sundhedsstyrelsens rapport for at være præget af fejl, mangler og udeladelser. Det ser flere partier med alvor på:

»Det her brev rejser en hel stribe relevante spørgsmål og kritikpunkter af Sundhedsstyrelsen. Jeg sidder tilbage med en fornemmelse af, at Sundhedsstyrelsens redegørelse er selektiv på visse punkter og mangelfuld på andre. Det betyder, at vi er nødt til at gå videre ned i den her sag. Vi mangler fortsat svar på en masse spørgsmål oven på redegørelsen og de svar, vi har fået fra ministeren,« siger Stine Brix (Ø), sundhedsordfører i Enhedslisten.

Hun undrer sig stærkt over et svar fra sundhedsminister Astrid Krag (SF) på et §20-spørgsmål, hvor ministeren på baggrund af oplysninger fra Sundhedsstyrelsen svarer, at fødende kvinder ikke har krav på en bestemt behandling:

»Kvinderne skal kunne sige nej til Misoprostol, hvis de ikke ønsker det. Og de skal informeres ordentligt om tingene, så de kan træffe informerede valg. Det bekymrer mig derfor meget, når sundhedsministeren svarer, at de ikke kan vælge selv. Jeg håber, at der er tale om en misforståelse, når ministeren svarer sådan. Det er vi nødt til at få udredt,« siger Stine Brix.

Hun er særligt bekymret over, at Sundhedsstyrelsen ikke forholder sig til, hvordan man får sikret en bedre indberetning af bivirkninger. At styrelsen ikke nævner de advarsler om Misoprostol, styrelsen har modtaget fra flere sider i årenes løb.

Og så kan hun ikke forstå, hvorfor styrelsen ikke tager stilling til, om det er sikkert at sende højgravide kvinder hjem for at afvente veer, efter at de har fået Misoprostol.

Det samme gør Socialdemokraternes Sophie Hæstorp Andersen (S): »Jeg undrer mig over, at man ikke redegør nærmere for den praksis, hvor kvinderne sendes hjem med en pose Misoprostol. Det er også skidt, at der ikke er registreret godt nok på henvendelser og bivirkninger, så lægger det op til, at der kommer en byge af nye spørgsmål. Jeg hæfter mig mest ved, at der ikke er nogle klare svar på, hvorfor man i så høj grad sætter fødsler i gang, som man gør i dag.«

Også Venstre varsler spørgsmål til ministeren: »Vi har at gøre med en alvorlig mistanke til Misoprostol. Derfor er det vigtigt, at vi kan stole på, at Sundhedsstyrelsen har gjort deres arbejde godt nok med redegørelsen. Det tyder på, at der er en lang række ubesvarede spørgsmål, og at væsentlige ting er udeladt, og brugen af kilder i redegørelsen er uigennemskuelig. Det vil jeg spørge ministeren om,« siger sundhedsordfører Sophie Løhde (V).