Stort flertal har problemer med fri abort

24/05/2013 11:35

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

40 år efter indførelsen af den fri abort støtter ni ud af ti danskere kvinders ret til at få afbrudt svangerskabet inden graviditetens 12. uge.

Men trods den brede opbakning finder otte ud af ti, at abort i en eller anden grad er etisk problematisk. Samtidig ønsker hver tredje politisk fokus på at få nedbragt antallet af provokerede aborter, skriver Kristeligt Dagblad.

Hvert år udføres der cirka 16.000 aborter, og andelen af kvinder, der får afbrudt svangerskabet, har været stabilt de seneste 10 år.

I foreningen Sex & Samfund ser generalsekretær Bjarne B. Christensen svarene i undersøgelsen som udtryk for, at danskerne på trods af opbakning til den nuværende lovgivning godt er klar over, at afbrydelse af svangerskabet er en nødløsning.

Han peger på, at der stadig bør gøres mere for at forebygge uønsket graviditet hos helt unge kvinder.

- Der kommer hele tiden nye generationer til, og vi må spørge, om forebyggelsen nu også når ud til de unge. Der mangler især en indsats på ungdomsuddannelserne, siger Bjarne B. Christensen.

Han henviser til en ny nordisk undersøgelse, som viser, at unge danskere oftere glemmer at bruge kondom end jævnaldrende svenskere og nordmænd.

Formanden for Folketingets Sundhedsudvalg, Sophie Hæstorp Andersen (S), er enig.

- Helt undgå aborter kan vi ikke. Men vi kan komme længere ned i forhold til at undgå uønskede graviditeter blandt de helt unge, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Læge Birgit Petersson, der er lektor og afdelingsleder for Medicinsk Kvinde- og Kønsforskning på Københavns Universitet, tror dog ikke for alvor, det kan lykkes at få aborttallet ned.

- De, der får abort, vælger det efter nøje overvejelse. De fleste er uønsket gravide, og hovedparten har brugt prævention netop for ikke at få børn, lyder det fra Birgit Petersson.

Danskernes holdning til abort fremgår af en ny spørgeskemaundersøgelse, som YouGov har foretaget blandt 1002 repræsentativt udvalgte danskere mellem 18 og 74 år for Kristeligt Dagblad.

/ritzau/