Stort fund af farligt legetøj ude i butikkerne

Der er grund til at tænke sig godt om, når man køber legetøj til sit barn eller tøj til sig selv, hvis man bor inden for EU. Der er nemlig sket en stigning i antallet af sundhedsskadelige produkter på hylderne.

Sammenlignet med året før er der sket en stigning på 26 procent svarende til, at der er kommet 2278 nye produkter på listen over farlige produkter. Det viser tal fra EU's varslingssystem for farlige forbrugerprodukter (Rapex).

I statistikken indgår samtlige produkter, der er blevet forbudt, trukket tilbage fra markedet eller afleveret af forbrugere. Det gælder dog ikke fødevarer.

- Så snart et medlemsland opdager en sundhedsskadelig vare, bliver andre lande advaret gennem Rapex-systemet. Informationen bliver delt med det samme, og det fører til, at varerne bliver fjernet fra markedet, siger forbrugerkommissær Tonio Borg.

Tøj udgør med 34 procent den største sundhedsfarlige risiko. Legetøj er på andenpladsen med 19 procent.

Personskader, strangulering og sundhedsskadelige kemikalier er de ting, der oftest bliver rapporteret af de EU-lande samt Island, Liechtenstein og Norge, der er en del af varslingssystemet.

Ligesom de forrige år er det Kina, der med 58 procent af anmeldelserne står bag den største andel af sundhedsskadelige produkter. Der er dog en naturlig forklaring på, at der står "Made in China" på størstedelen af de farlige produkter, mener kommissæren.

- Det er ikke fordi, at Kina ikke lever op til standarderne. Kinas store markedsandel er forklaringen, for selvfølgelig gælder de samme regler for alle lande, siger Tonio Borg til kommissionens daglige pressebriefing.

Han fremhæver, at der er sket en stigning i antallet af anmeldelser fra EU's medlemslande. Samtidig er der en bedre overvågning af produkterne, og de sundhedsskadelige varer bliver fjernet hurtigere fra hylderne.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip