Stort gennembrud mellem Serbien og Kosovo

Kosovo og Serbien har under forhandlinger fredag i Bruxelles opnået et historisk gennembrud i forhandlinger om et normaliseret forhold, meddeler EU's udenrigspolitiske chef, Catherine Ashton, i Bruxelles.

- Forhandlingerne mellem Serbien og Kosovo er afsluttet. Vi har enighed om en tekst, siger Ashton i en kort udtalelse til pressen fredag eftermiddag.

Gennembruddet åbner op for, at EU formentlig til juni kan sætte en dato for, hvornår man vil indlede optagelsesforhandlinger med Serbien.

Det er kulminationen på seks måneders intense forhandlinger mellem parterne om en afslutning på årtiers fjendskab mellem serberne og Kosovo-albanerne.

Ashton har været mægler ved forhandlinger mellem den serbiske regeringschef Ivica Dacic og dennes modpart fra Kosovo, Hashim Thaci.

De tre ankom fredag hver for sig efter indgåelsen af aftalen til Natos hovedkvarter i udkanten af Bruxelles. Det understreger, at Natos KFOR-styrke forventes at spille en afgørende rolle for at garantere sikkerheden i det serbisk-dominerede nordlige Kosovo.

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, var nødt til at rejse, inden de tre ankom. Han overlod mødet til vicegeneralsekretær Alexander Verschbouw, men betegner selv i en skriftlig erklæring aftalen som historisk.

- Jeg hylder alle parter for deres konstruktive deltagelse for at finde en varig løsning på dialogen mellem Beograd og Pristina.

- Jeg ser meget gerne, at Nato bidrager til at føre den historiske aftale ud i livet.

- Det har været en lang proces, men i sidste ende en succesfuld proces. Den har til tider været svær, men alle de involverede ledere har hævet sig over problemerne, siger Fogh.

Han forsikrer, at Nato, som har op mod 6000 mand i området, vil gøre sin del for at støtte aftalens gennemførelse.

- Jeg har tillid til, at alle folk i regionen og hele det internationale samfund vil anerkende, hvad der er opnået her i Bruxelles. Jeg tror på, at denne aftale betyder et stort skridt fremad for regional fred og sikkerhed, siger Fogh Rasmussen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip