Stramt: Gælden vokser hos de mest pressede danskere

Vi er lige så stille på vej mod økonomisk bedre tider. Men det gælder ikke for os alle. For de danskere, der lider under det største økonomiske pres, har fået det endnu værre, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Selv om priserne på huse igen er på vej op, fyringerne bliver færre, og reallønnen får et nøk opad, afspejler de første faktiske tal for første halvår af 2013 fra inkassofirmaet Intrum Justitia en gruppe mennesker, som er helt upåvirkede af bedringerne. For gennemsnitligt er gælden vokset med otte procent i det seneste år hos firmaets skyldnere.

»Vi ser oftere og oftere, at folk gældsætter sig meget mere, end deres økonomi tillader,« siger direktør Morten Engelbæk, Intrum Justitia, til Jyllands-Posten.

Trods stigningen viser statistikken også, at der ikke er kommet flere skyldnere til - blot at de eksisterende har det sværere. De er en undtagelse af den generelle tendens.

»I gennemsnit har danskerne helt klart fået det bedre i første halvår. Huspriserne har stabiliseret sig, nogle steder er de endda steget, indkomsten er steget mere end inflationen, og ledigheden har stabiliseret sig. Derfor er udviklingen overraskende,« siger Las Olsen, privatøkonom i Danske Bank, til Jyllands-Posten.

Det billede kan kreditvurderingsfirmaet RKI med sine foreløbige tal for halvåret også bekræfte.

Hvem der er bag tallene, står dog ikke ligeså klart.

»Vi ved meget lidt faktuelt om dem. Men en del af gruppen kan være unge, der har boet hjemme og haft et job og haft et forbrug, de pludselig slet ikke har råd til, når de flytter hjemmefra og selv skal betale husleje og mad. Der kan også være uddannede, der har oparbejdet studiegæld, dropper uddannelsen og ikke kan få et job og dermed ikke kan betale, hvad de skylder,« siger Las Olsen til Jyllands-Posten.

 

Dagens Gossip