Struensee-drama blev Oscar-nomineret

Nikolaj Arcels film "En kongelig affære" er blevet nomineret til en Oscar som bedste ikke-engelsksprogede film.

Det står klart, efter at de nominerede blev offentliggjort på et pressemøde i Los Angeles torsdag.

Oscar-statuetterne uddeles i filmbyen natten til den 25. februar dansk tid.

Storfavoritten i kategorien for de bedste ikke-engelsksprogede film er på forhånd den østrigsk/franske "Amour", der vandt De Gyldne Palmer i Cannes i maj sidste år.

Manden bag "Amour", Michael Haneke, er også nomineret som bedste instruktør.

Helt afskrive "En kongelig affære" kan man dog ikke. For to år siden var den mexicanske film "Biutiful" tårnhøj favorit til at vinde kategorien. Det gjorde den dog ikke.

Ved den lejlighed var det Susanne Bier, der kunne tage hjem med den eftertragtede guldstatuette for "Hævnen".

"En kongelig affære" havde verdenspremiere på den prestigefyldte filmfestival i Berlin sidste år.

Filmen lå længe med i opløbet til hovedprisen, Guldbjørnen, men endte med at få en Sølvbjørn for bedste skuespil til Mikkel Boe Følsgaard. Den unge skuespiller fik prisen for sit spil som den skøre konge, Christian den 7.

"En kongelig affære", der har Mads Mikkelsen og svenske Alicia Vikander i hovedrollerne som henholdsvis den kongelige livlæge Johan Struensee og Christian den 7.'s hustru, Caroline Mathilde, fik først dansk premiere et par måneder efter festivalen i Berlin.

Opmærksomheden fra festivalen - og de gode anmeldelser - var dog stor nok til, at publikum ikke havde glemt filmen, da den endelig fik dansk premiere den 29. marts sidste år.

I hvert fald solgte historien om den tyske livlæge og den halvskøre danske konge mere end en halv millioner billetter i de danske biografer.

Før Nikolaj Arcel i næste måned skal betræde filmverdenens mest fornemme røde løber, har han allerede natten til mandag en anden prestigefyldt prisuddeling i kalenderen.

"En kongelig affære" er nemlig også nomineret til en Golden Globe, som uddeles af de udenlandske filmjournalister i Hollywood. Prisen regnes for et vigtigt fingerpeg om, hvilke film der ender med at løbe med Oscar-statuetterne.

For to år siden vandt Susanne Biers "Hævnen" en Golden Globe for bedste ikke-engelsksprogede film.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip