Styr på pengene? Tre lette måder at spare op på

Opsparing og budgettering behøver ikke at være svært eller en sur pligt – her er tre effektive metoder, som er lette at forstå, og som du kan afprøve med det samme.

1. 70-20-10 Reglen
Der findes mange forskellige varianter af denne model, men en af de mest populære går ud på at bruge 70% af din løn på de vigtigste fornødenheder og faste udgifter. Dette skal derfor dække dine faste udgifter, din husleje, regninger og andre nødvendigheder. 20% af lønnen må du bruge til lige præcis det, du har gået og ønsket dig. Det kan være en ting, som ikke er strengt nødvendigt, men som du alligevel gerne vil forkæle dig selv med. De sidste 10% skal sættes ind på en opsparing.

Når du sparer op på denne måde, vil det ikke føles som en byrde, men i stedet som en overskuelig opgave, fordi der stadig er plads til selvforkælelse. Senere, når du bliver bedre til at budgettere, kan du lave justeringer, så du måske bliver i stand til at spare 20% op i stedet for 10%.

2. Sparebøssen
Ofte bekymrer vi os ikke om de daglige småbeløb,, men som ordsproget siger, så gør mange bække små til en stor å – og samme princip gør sig faktisk gældende for opsparinger. Tænk på hvor mange gange du bruger 10 kroner på småting og nips, som du ikke engang har brug for. Gem i stedet pengene eller mønterne fra din pung i et syltetøjsglas, sparebøsse, dåse eller lignende, og tæl pengene når beholderen er fuld. På denne måde har du pludselig opsparet en masse penge uden at det føles som om, at du har arbejdet for det eller manglet noget.

3. Ét beløbs strategien
Denne metode tilbyder mere løse guidelines og er derfor meget simpel. Start med at finde ud af, hvor stor en procentdel af din løn der går til de faste udgifter, som du har hver måned. Det er først og fremmest udgifter som regninger, lån og opsparing der skal dækkes. Træk derefter hele dette beløb fra din samlede indkomst, så du får et samlet tal. Dette tal svarer til det beløb, som du kan bruge til forbrug og fornøjelser. Fordelen ved denne metode er, at du kommer frem til et let forståeligt tal, som gør det lettere at overskue, hvor mange penge der er tilovers til forbrug og fornøjelser.

Og det bedste er at du kan bruge pengene præcis som du har lyst til - uden at have dårlig samvittighed!

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Husk på at det ikke er vigtigt hvor meget, du sparer op, men hvor meget af din månedlige indkomst du konsekvent sætter til side, enten til opsparing eller til uforudsete hændelser. Med tiden vænner du dig til at spare op, og når det først er blevet en vane og kistebunden er dækket, kan du overveje at investere dit guld eller måske endda starte din egen virksomhed.

En anden måde at spare penge er at gennemgå dine forskellige abonnementer, medlemskaber og bank ydelser for f.eks. bredbånd, A-kasse og lån. Gå ind og sammenlign priser og fordele inde på Samlino.dk.

 

Dagens Gossip