Sundhed: Hvor meget har ændret sig på 140 år?

Hver dag ved vi mere om sundhed, og danske forbrugere bliver bombarderet med skiftende råd og guider til en sund livsstil og en sund krop. femina har 140 års jubilæum og sammenligner derfor kvindelivet dengang og nu. Og selvom meget har ændret sig siden 1874, er der dog visse ting, som stadig er de samme.

Den gennemsnitlige fødealder var for eksempel 30,82 år i perioden 1880-1884. Omkring år 1900 fik hver kvinde i gennemsnit cirka 4 børn, hvilket forklarer den gennemsnitlige fødealder. I dag er gennemsnitsalderen for fødende kvinder stort set det samme – nemlig 30,7 år.

Derimod har kropsidealerne ændret sig væsentligt siden første udgave af femina. Her gav bleg hud og sul på sidebenene status, mens en gylden kulør og slank figur, som mange i dag jagter, betød, at man måtte arbejde ude og måske ikke havde råd til at spise.

- I dag viser reklamerne tynde, unge kvinder med en solbrændt kulør. I 1874 betød gylden hud, at man var fattig og derfor måtte arbejde udenfor. Og hvis man var tynd, betød det, at man ikke havde råd til mad. Det er jo noget helt andet end de idealer, vi ser inden for skønheds- og modebranchen i dag, siger chefredaktør Camilla Kjems og fortsætter:

- femina har udviklet sig sammen med kvindelivet i Danmark, og derfor kan vi finde rigtig mange af de forskellige idealer og sundhedsråd i vores 140 års udgivelser. I forhold til de mange sundhedstips, der er oppe i tiden netop nu, er det sjovt at se, at mange af dem faktisk er gengangere fra 100 år tilbage, siger Camilla Kjems og refererer til, at både sollys og frisk luft var gode råd til en sund livsstil allerede for 100 år siden.

De råd holder stadig i dag.

Sandheden om sund kost har derimod været skiftende. I 1974 bringer femina artiklen ”Spis Dem sund i brød”, og samme overskrift ville næppe holde i dag. Tobak derimod betød en usund livsstil allerede i 1906, hvor dr.med. Alfred B. Olsen skrev:

- Hvis en mand ønsker at blive svag, sygelig og uskikket, uheldig og genstand for medynk og foragt, og en tidlig dødens kandidat, så lad ham ryge cigaretter.

Kvinders seksualitet var desuden ikke til at finde i det offentlige rum – slet ikke i et ugeblad – tilbage i 1874. I dag er der derimod artikler om bedre sexliv og orgasmeguider. Faktisk hører orgasmebegrebet til det 20. århundrede. Og mens sex før ægteskabet for kvinder var foragtet for 140 år siden, er den seksuelle debutalder 16 år for langt de fleste danske kvinder.

Fakta

I anledning af feminas 140 års jubilæum har kvindeugebladet sammenlignet sundhedsråd fra 1874 med det, vi kender i dag anno 2014.

Da femina udkom var den gennemsnitlige alder for brude 27-28 år. I dag, 140 år efter, er kvinder 32,4 år, når de bliver gift første gang. I 1874 blev 0,4 procent skilt, i dag bliver 42,7 procent skilt.

I dag anses motion desuden for et af de vigtigste råd for ens sundhed. Men det var ikke før et godt stykke ind i 1900-tallet, at det blev velset for kvinder at dyrke motion.

femina er startet af Laura og Carl Aller og er i dag Danmarks ældste ugeblad. Bladet har nu igennem mere end fire generationer dokumenteret samfundsudviklingen set gennem kvindeøjne.

Indtil 1952 udkom femina under navnet Nordisk Mønster-Tidende.

 

Dagens Gossip