Sundhedsfarlig laks solgt til Danmark

Hundredvis af ton farlig østersølaks er ulovligt blevet eksporteret fra Sverige ud til intetanende forbrugere i EU - det gælder også danske forbrugere.

Der skriver det svenske nyhedsbureau TT forud for en udsendelse, der onsdag aften sendes på nationalt svensk tv.

De svenske fødevaremyndigheder sammenligner sagen med hestekødsskandalen, selvom konsekvenser ved den ulovlige laks kan være mere alvorlige.

- Forskellen i forhold til hestekødsskandalen er, at denne fisk har langsigtede virkninger på menneskers sundhed, og det er alvorligt, siger Pontus Elvingsson, der inspektør ved de svenske fødevaremyndigheder.

Siden 2002 har EU haft grænseværdier i fødevarer for giftstoffet dioxin, der menes at være kræftfremkaldende og påvirke forplantningsevnen.

Sverige har imidlertid en undtagelse fra grænseværdierne, og eksport af laks fra Sverige er derfor forbudt inden for EU. Finland og Letland har dog lignende undtagelser.

I 2012 blev der fanget omkring 250 ton laks i Sverige, men kun en lille del er blevet spist af vores svenske naboer.

To grossister i Sverige er nu blevet anmeldt af de lokale myndigheder, efter at beslaglagte fakturaer har vist, at hundreder af tons laks fra Østersøen illegalt er blevet eksporteret til andre EU-lande.

Det gælder blandt andet Frankrig og Danmark, hvorfra fiskene er blevet spredt yderligere i hele Europa.

/ritzau/

 

Dagens Gossip