Sundhedsminister: Åben for forbud mod genskabelse af omskæring

»Jeg er i udgangspunktet stemt for et totalt forbud mod sammensyninger, som ikke er lægefagligt begrundet og kan føre til både infektioner og voldsomme smerter for kvinderne, det går ud over. Men vi må også tænke på, om der er en risiko for, at kvinderne dukker op igen i en endnu værre tilstand, hvis indgrebet alligevel foretages uden for sygehusene,« siger Astrid Krag til avisen.

Formand for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, mener »bestemt ikke«, at et forbud er vejen frem.

»Disse kvinder er blevet svært krænket en gang, da de blev omskåret, og vi kan ikke være bekendt at krænke dem igen ved, at læger og jordemødre ikke må hjælpe dem med at se pæne ud og føle sig hele efter en fødsel,« siger hun til avisen og tilføjer:

Ifølge Sundhedsstyrelsens vejledning skal kvinden frarådes indgrebet, men fastholder kvinden sit ønske, skal der findes en læge eller jordemoder, der vil udføre syningen.

Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge ved Gynækologisk Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital, mener, at et forbud er på sin plads. Og på Hvidovre Hospital, der har Danmarks største fødeafdeling, står der i de officielle retningslinjer, at hospitalet ikke udfører gensyning.

»Vi skal og må ikke sy kvinderne sammen igen. Selvfølgelig skal de sys, så det bliver så pænt som muligt, men vi efterspørger et forbud mod at lukke dem igen,« siger hun til Kristeligt Dagblad.

Venstres sundhedsordfører, Sophie Løhde (V), går ikke ind for et forbud, mens Dansk Folkeparti bakker op om forslaget.

 

Dagens Gossip