Super Mario har redning i ærmet til europæisk økonomi

Han var ikke alles favorit til posten som europæisk økonomis førstemand, da Jean-Claude Trichets afløser som chef for den europæiske centralbank skulle findes i 2011.

Men den nu 67-årige Mario Draghi - eller Super Mario, som mange spøgefuldt kalder ham - endte alligevel på posten som centralbankchef.

Især fra Tyskland var der en vis skepsis over at give styrepinden for centralbanken til en italiener midt i en europæisk gældskrise. Netop Italien havde Europas største gæld.

"Mama mia! Italienere og inflation hænger lige så tæt sammen som pasta og tomatsovs", lød analysen i den store tyske tabloidavis Bild i 2011 under overskriften: "Endelig ikke denne italiener".

Siden trak Bild dog kritikken af Draghi tilbage og kaldte ham for "den mest tyske af de tilbageværende kandidater" til jobbet. Mario Draghi fik også støtte til sit kandidatur fra den tyske forbundskansler, Angela Merkel.

Torsdag satte Mario Draghi ind med en længe ventet redningsplan for euroen.

Centralbanken vil fra marts i år til september næste år sende 60 milliarder euro mere på markedet hver måned. Pengene skal bruges til opkøb af statsobligationer i håb om, at det vil skabe ro om den europæiske valuta.

Om Mario Draghi har held med det, der er blevet kaldt en dristig plan, vil tiden vise. Men centralbankchefen ligger formentlig ikke vågen om natten af bekymring.

Den italienske økonomiprofessor Francesco Giavazzi har tidligere sagt til Financial Times om Mario Draghi, som han har kendt gennem mere end 40 år, at han er iskold under pres.

De to arbejdede blandt andet sammen i det italienske finansministerium i 1990'erne.

- Han er ekstremt cool i situationer, hvor mange andre ville flippe helt ud. Hvis vi bare gør det rigtige, så skal vi nok klare det, sagde han. Jeg sov elendigt om natten dengang, men Mario havde det glimrende, har sagt til avisen ifølge Finans.dk.

Inden Draghi blev europæisk centralbankchef var han i næsten seks år chef for den italienske centralbank. Dert var her, han fik kælenavnet Super Mario, for sin sikre styring af landets bankforretninger.

Han blev efterfølgende beskrevet som en effektiv administrator, der forsøgte at skærme de italienske banker mod de værste storme under den globale finanskrise.

Draghi er professor i økonomi ved universitetet i Firenze. Tidligere har han blandt andet været topdirektør i den amerikanske investeringsbank Goldmann Sachs og siddet med i Verdensbankens ledelse.

Mario Draghi er gift, har to voksne børn og bruger en del af sin fritid på golfbanen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip