Super-sladrehank lavede dødsløkke af lagen

Den amerikanske soldat, som er anklaget for at stå bag det største læk af hemmelige dokumenter i USA's historie, har overvejet at tage sit eget liv under sin over to år lange varetægtsfængsling.

Fredag tog den 24-årige Bradley Manning for anden dag i træk plads ved en høring foran en amerikanske militærdomstol i Fort Meade, Maryland.

Her fortalte han, at han lavede en midlertidig løkke ud af sit sengelagen, som han kunne have brugt til at begå selvmord. Løkken blev bundet i en celle i Kuwait, hvor Manning kortvarigt blev tilbageholdt.

Den tidligere soldat er sigtet for en række paragraffer om at hjælpe fjenden, stjæle offentlige dokumenter og bryde computerregler. Han blev anholdt i Irak, hvor han var analytiker for den amerikanske hærs efterretningstjeneste nær Bagdad.

Han beskyldes for at have lækket flere hundrede tusinde hemmeligstemplede dokumenter fra blandt andet det amerikanske udenrigs- og forsvarsministerium til whistleblower-netværket WikiLeaks. Manning risikerer fængsel på livstid.

Han har siddet varetægtsfængslet siden maj 2010 - flere gange har han været i isolation 23 timer i døgnet, hvilket soldaten mener er en uretfærdig straf.

Afsløringen af Mannings døds-løkke kan styrke hans retssag, da Mannings mentale tilstand kan blive afgørende.

Hvis militærdomstolen finder beviser for, at soldaten er blevet misbrugt på nogen som helst måde under varetægtsfængslingen, kan retssagen kollapse eller en eventuel straf blive reduceret.

Manning overvejer ifølge sin forsvarer en delvis tilståelse, der kan beskytte ham mod mere alvorlige anklager om spionage, som kan give den unge soldat livstid i fængsel.

Retssagen bliver efter planen indledt 4. februar næste år.

Kilde: AFP

 

 

Dagens Gossip