Superfond bliver ramt af forsinkelse

I dag er der møde om forhandlingerne til en ny dansk innovationsfond. Det er uddannelsesminister Morten Østergaard (R), der inviterer, men forhandlingerne ser ud til at gå i stampe, da Venstre og Konservative ikke støtter op om modellen til den nye superfond.

»Vi siger til ministeren, at Venstre og Det Konservative Folkeparti takker nej til modellen med Danmarks Innovationsfond,« siger forskningsordfører i Venstre, Esben Lunde Larsen til Børsen fredag.

For der er en række bekymringer i Venstre og Konservative, der får partierne til at sige stop. Partierne mener, at det er for tilfældigt hvilke fonde og råd, der skal indlemmes i den nye fond. Grundforskningen skal med i puljen, alt skal med i puljen, ellers er det ikke nogen reform, siger den konservative forskningsordfører Vivi Kier til Børsen.

Desuden ønsker de to partier en garanti for, at fonden bliver politisk uafhængig ved at flytte den fysiske bygning væk fra uddannelsesministeriets adresse, og strukturen skal henvende sig til hele landet, så Danmarks Innovationsfond ikke ender med at blive en københavnerfond.

Derfor kræver de to forskningsordførere, at uddannelsesministeren sænker projektet og får tænkt modellen igennem på ny over sommeren for at imødekomme betænkningerne. I så fald vil Venstre gerne være med til at forhandle og finde en løsning, skriver Børsen.

Fonden skal være en samling af en række danske fonde inden for innovation - herunder Højteknologifonden - under navnet Danmarks Innovationsfond. Superfonden skal have et årligt budget på 1,5 milliarder, men Vivi Kier kritiserer, at projektet har fået for lidt opmærksomhed af uddannelsesministeren, som har forsøgt at få aftalen i gennem på kun to møder.

Hun kalder det useriøst, at forhandlingerne skulle være klaret inden Folketinget går på sommerferie. Børsen har ikke kunne få en kommentar fra Morten Østergaard, men Esben Lunde Larsen lover, at selv om forhandlingerne bliver sænket, så vil bevillingerne til de virksomheder, som skulle have gavn af fondens midler, være uændret til partierne finder den rette løsning.

 

Dagens Gossip