Superliga med spørgsmålstegn

Der er rigeligt med spørgsmål, der skal besvares til at holde publikum på kanterne af sæderne i både top og bund.

Superligaen er et drama i to akter, hvor tæppet nu går til første omgang. Begyndelsen er altid en lidt underlig størrelse, da de første runder afvikles samtidig med, at transfervinduet stadig står på vid gab.

Flere klubber tager hul på sæsonen samtidig med, at de forhandler med nye spillere, er klar over, at andre skal sælges eller slet og ret har store mangler i truppen.

Ulig vinterens transfervindue hvor bolden ligger stille i den månedslange vinterpause, der splitter sæsonen i to halvdele. Men det er ikke nu. Det er sommer, og Superligaen starter.

Vi begynder med at gøre status nordenfjords. AaB har solgt farvel til topscorer Niklas Helenius, der er afhændet til Aston Villa for omkring 11 millioner kroner.

Samtidig ligger nordjydernes nybagte sportschef Allan Gaarde i forhandlinger med belgiske Gent om et salg af stopperen Lasse Nielsen. Det betyder en om muligt endnu smallere trup at arbejde med for cheftræner Kent Nielsen.

- Vi har fire angribere at gøre godt med, og jeg har hele tiden sagt, at jeg vil have fem. Vi ved også godt, at en rigtig målscorer er dyr, så det letteste for os vil være, hvis en af dem, vi allerede råder over tager skridtet op og scorer de mål som Helenius gjorde. Det skal dog ikke være en hemmelighed, at vi gerne ser en angriber mere, forklarer Kent Nielsen.

Svenske Rasmus Jönsson er en mulighed på lån fra Wolfsburg, og lykkes det AaB at finde en fuldgod erstatning for Niklas Helenius, så ligner det endnu en sæson i top fem for Kent Nielsens ekstremt velorganiserede unge hold.

Længere sydpå finder vi oprykkerne Viborg. De grønblusede ligner det mest sikre bud på en nedrykker, al den stund økonomien er beskeden og truppen uerfaren.

Det er dog en tidlig sejr, at man er lykkedes med at forlænge med topscorer Thomas Dalgaard, som AaB ellers var ude efter. Alligevel er der mere sort end hvid røg over cheftræner Ove Christensens hoved, da Viborg i skrivende stund blot råder over et par teenagere på målmandsposten. Erfarne Christensen vil få brug for al sin snilde for at holde Viborg oppe. Det ligner en 12. plads for oprykkerne.

Nedrykning er ikke et tema hos naboerne i Randes. Her tager man fat på anden sæson i den bedste række, og det tilmed med europæisk fodbold på programmet.

Der har været en spæd tysk interesse for angriberen Ronnie Schwartz, men ellers er truppen stort set intakt. Svenske Viktor Norling er hentet i AIK Stockholm, og der er sagt farvel til Anders Egholm, der havde en føler fra 2. Bundesliga, der nu skal tørne ud for Hobro.

Mikkel Andersen er lejet ind til målmandsposten, og kronjyderne ligner et sikkert bud på et hold i top seks, og rammer de formen med de berømte små marginaler, så kan det ende med medaljer i Randers til trods for potentielt opslidende europæiske opgaver.

Længere nede ad motorvejen er AGF et af de helt store spørgsmål. Godt nok er Alexander Juel Andersen købt ind til pladsen som højre back, men ellers er der ikke meget nyt at berette fra det hold, der mere end flirtede med nedrykning i foråret.

Den sidste træningskamp før sæsonstart endte med et sviende 3-0 nederlag til Randers, og snakken ved Åen i byen vil vide, at sæsonen skal ikke byde på mange dårlige resultater indledningsvist før, at der kan komme en ny træner hos de hvi'e. AGF må tilskrives en rolle i tabellens nederste halvdel.

FC Midtjylland er AGFs første modstander i sæsonen, og fusionsholdet fra Ikast/Herning er et af de hold, hvor der står skrevet byggeplads hen over truppen.

Økonomien er stram, og profilen Mads Albæk er solgt til franske Reims. Danny Olsen skifter ved kontraktudløb til netop AGF ved årsskiftet, og profiler som Izunna og Sylvester Igboun er gode bud på spillere, der kan blive solgt i indeværende transfervindue.

Alligevel fornemmer man en vis forsyningssikkerhed fra FCMs ungdomsafdeling og med tilstedeværelsen af offensiv slagkraft som Morten Duncan Rasmussen og Petter Andersson, bør der ikke være grund til panik på heden. FCM tager en lun plads i den bløde midte.

Videre til Vestkysten og Esbjerg. Her har sommeren set et vagtskifte på trænerbænken. Jess Thorup er trukket i landstrænertrøjen med U21-landsholdet, og Niels Frederiksen er hentet fra Lyngby til Esbjerg.

- Et af vores primære fokuspunkter bliver at fastholde den gode defensiv og samtidig få bygget på, så der bliver scoret flere mål fra vores angribere i forhold til sidste sæson, siger Niels Frederiksen.

Esbjerg har dog sagt farvel til profiler som Lukas Hradecky, Jesper Lange, Arnar Smarason og Nicolai Høgh. Frederik Rønnow er lejet ind fra Horsens til målmandsposten, men ellers er vestjyderne på erklæret spillerjagt.

Der står desuden europæisk fodbold på programmet, så med lidt slitage og en tyndere trup in mente, så er en midterplacering nok ikke helt skævt for Esbjerg.

I det sønderjyske er der som altid godt gang i svingdøren. Lasse Vibe er solgt til IFK Göteborg, Thomas Hansen bliver ikke forlænget, og Jonas Troest er igen kylet ned på ungdomsholdet. Desuden er store Kenan Hajdarevic sendt på klubjagt.

Ind er kommet landsholdsspilleren fra Burkina Faso Adama Guira samt en lækkerbisken for feinschmeckere i skikkelse af den lille tekniker Bo Storm. Offensivspilleren kan blive en meget afgørende figur i det sønderjyske omstillingsspil med sit blik for den kampafgørende aflevering.

Det ændrer dog ikke på, at Sønderjyske igen må indstille sig på en kamp for overlevelse.

Iagttagere taler om OB som en katastrofe, der blot venter på at ske. Store nedskæringer i administrationen, få penge til spillerindkøb til den trup, der er så smal, at fynboernes store salgsobjekt og forsvarstalent Kasper Larsen benyttes på både back og midtbanepositioner.

Martin Spelmann er hentet i Horsens, der er indgået en aftale med islandske Ari Skulason, der støder til fra årsskiftet, og ellers er Morten Jensen hentet i Næsby.

Vil det lykkes for OB at rejse sig efter to tiendepladser i træk? Det bliver et af sæsonens helt store spørgsmål, men svaret vil formentlig være at finde i den nederste halvdel af tabellen.

Første stop på Sjælland er FC Vestsjælland. Ove Pedersens oprykkerne fra Slagelse har med Michael Lumb, Dennis Sørensen og Jan Kristiansen begået artige kup på transfermarkedet, men endnu mangler truppen den topangriber, som for alvor vil give tro på overlevelse.

- Numerisk har vi nok angribere i truppen, men vi mangler den, hvor vi kan føle os sikre på, at han vil kunne score de nødvendige mål for os, siger Ove Pedersen.

Der er stor rutine i FCV, og det kan snyde flere i det etablerede selskab.

Næste stop på motorvejen frem mod hovedstaden er Brøndby. Her er alt og intet, som det plejer. Der er stadig masser af turbulent omtale, men det velkendte persongalleri med Per Bjerregaard og Benny Winther er afløst af Aldo Petersen som bestyrelsesformand, Tommy Håkansson som direktør.

Per Rud er hentet ind som sportschef fra HB Køge, og Thomas Frank er ansat som cheftræner. Den kvartet skal sælge budskabet om et nyt, genopstået Brøndby IF med mod på en opstigning på tabellens tinder.

Denne projektets første sæson har dog næppe større målsætning end at etablere sig på sikker afstand af den bundstrid, der truede de blå-gule sidste sæson samtidig med, at uerfarne Frank og hans hold sætter sig.

Jens Stryger Larsen så ikke substans i projektet og er taget til FC Nordsjælland, men til gengæld har Brøndby oprustet med Martin Ørnskov og den svenske stopper Michael Almebäck.

Det taler for, at Brøndby kravler i sikkerhed midt i rækken, før de lærer at begå sig i toppen, men ramler holdet med skader, svigtende selvtillid og dårlig medieomtale, så er nedrykning ikke urealistisk.

De tanker bør ikke være på dagsordnen i Farum. FC Nordsjælland indtager igen i denne sæson et naturligt kandidatur til en placering helt fremme i ligaen. Sportschef Jan Laursen har hentet fire spillere fra 1. division med Kim Aabech som det store navn, men ellers er det erhvervelserne Jens Stryger Larsen og Martin Vingaard - hentet i FC København - der for alvor stikker ud.

Nordsjællænderne døjer dog med en del skader, som formentlig vil give en noget ustabil sæsonstart for en trup der på mange måder skal finde sig selv

- ikke mindst efter salget af forsvarsklippen Jores Okore til Aston Villa. - Et er, at vi aldrig kunne finde på at sige nej til en spiller, der får chancen for at spille i Premier League, noget andet er, at vi stadig er et sted i fødekæden, hvor vi må erkende, at vi er nødt til at sælge spillere for at drive butikken. Det kan give os nogle præstationsmæssige udfald, siger sportschef Jan Laursen.

Det ændrer dog ikke på, at FC Nordsjælland til trods for et indledningsvist barsk, tæt program med europæiske kvalifikationskampe slutter i top tre.

undturen slutter på Østerbro i det indre København. Her må FC København vanen tro affinde sig med stemplet som den store mesterskabsfavorit. Dog kan man forestille sig panderynker og blandede følelser før sæsonstart hos de forsvarende mestre.

Der må på den ene side være en enorm stolthed over at have forvandlet Andreas Cornelius fra U19-spiller til landsholdsspiller og videresolgt til Premier League for noget nær 100 millioner kroner.

Der må være en lettelse over, at være sikker på en plads i Champions Leagues gruppespil uden at skulle tage hensyn til sensommerens nervepirrende europæiske kvalifikationskampe, som rivalerne FCN står over for. Vi har tidligere set europæiske kiks koste på motivationen - den risiko er elimineret for FCK.

Omvendt skal der nu mønstres et hold post-Cornelius, og hvordan spænder det af efter en mesterskabssæson, der i høj grad levede af en forsyningssikker service af indlæg til netop Andreas Cornelius.

Det må give urolige nætter. Det svenske fuldskægsfænomen Olof Mellberg styrker forsvaret, og tyske Marvin Pourié er købt i Silkeborg for at fylde hullet efter Andreas Cornelius i frontkæden. Et hul, der dog er så stort, at det ikke nødvendigvist plomberes med guldmedaljer.

 

Dagens Gossip