Supersommer kan betyde algeinvasion

»Hvis vi får flere perioder med lidt blæst og høj varme, så er der helt afgjort en risiko for, at vi kommer til at se mere til algerne,« forklarer oceanograf ved DMI, Lars Jonasson.

I sidste uge var en mindre hær af blågrønalger ved at samle sig i Østersøen ved Bornholm, og DMI advarede mod, at blågrønalgerne kunne sprede sig østover og ind på de sjællandske og fynske strande. Algerne nåede også at ramme Lolland.

Mandag måtte en strand på Bornholm lukke på grund af en algeopblomstring. Badevandet ved Svaneke udgjorde for stor en sundhedsrisiko til, at man kunne anbefale at bruge stranden.

»Det er gerne i områder med meget lavt vand og høj varme, at algerne trives. Hvis vi ud over det også får pålandsvind, kan det være med at gøre problemet større,« siger Lars Jonasson.

Ifølge DMIs Danmarkskort er der i øjeblikket alger omkring den jyske østkyst, selvom situationen tilsyneladende er blevet bedre i forhold til sidste uge.

Blågrønalger udgør især en sundhedsrisiko, fordi stoffer i algerne frigiver giftstoffer, som kan give maveproblemer og irriteret hud hos mennesker, og for dyr kan en algeforgiftning være dødelig. Lørdag døde en ældre hund på Bornholm efter nærkontakt med algerne.

Problemet kan opstå i overfladevandet både på strande og i søer.

Man kan kontakte sin lokale kommune for at få mere at vide om situationen.

 

Dagens Gossip