Svært at retsforfølge danske Syrien-kæmpere

Advarslen til de danske statsborgere, der overvejer at tage til Syrien for at tage del i den væbnede konflikt, har været kontant og utvetydig fra justitsminister Morten Bødskov (S), der gentog budskabet torsdag. Men han kan få meget svært ved rent faktisk at få straffet de krigslystne danskere.

Det vurderer forsvarsadvokat Kåre Traberg Smidt, der blandt andet repræsenterede de irakiske flygtninge, der gemte sig i Brorsons kirke og førte perle-sagen, hvor en politimand påstod at have brugt ordet »perle« og ikke »perker«. Han understreger, at man ikke kan straffes for at tage i krig.

»Nej, det kan man ikke umiddelbart. Der skal være noget mere,« siger Kåre Traberg Smidt.

Med det mener han, at der skal være et tydeligt bevis på, at den mistænkte er taget til Syrien for at kæmpe sammen med terrorister.

»Han skal inviteres, eller også skal han officielt deltage med terrorgrupper, som er blacklistet af for eksempel EU eller FN,« siger Kåre Traberg Smidt.

Hans Jørgen Bonnichsen advarede i sin tid som PET-chef også mod den trussel mod Danmark, det kunne være, at danske statsborgere tog i krig i Afghanistan, Irak og andre af verdens brændpunkter. Men dengang blev der ikke truet med retsforfølgelse af de folk, der greb til våben i et fremmed land.

»Det undrer mig en lille smule, når justitsministeren siger, at al deltagelse i kamphandling i Syrien er i strid med dansk lovgivning. Jeg kunne forstå, hvis det var deltagelse i krigsforbrydelser og terroraktiviteter, men jeg må lægge justitsministerens ord til troende,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Kåre Traberg Smidt understreger, at danskere kan drage i krig uden at risikere fængselsstraf, når de kommer hjem.

»Ja, det kan man godt. Prøv at tænke på de frihedskæmpere, vi har haft igennem verdenshistorien. Det var ikke nødvendigvis terror. Det kan godt være, at der var noget at komme efter i den nationale lovgivning, men ikke i den danske lovgivning. Husk, at vi skal tale om en risiko mod danske interesser,« siger forsvarsadvokaten.

Og det kan blive meget svært for den danske stat at bevise, at en person er taget til Syrien for at øve sig i at udøve terror mod den danske stat, når han er kommet hjem.

»Med de nuværende regler er det noget af en opgave. Det er op ad bakke. Men han (Morten Bødskov, red.) sender jo nok et signal om, at han vil stoppe den her udvikling med, at nogen tager derned for måske at vende tilbage som terrorister,« siger Kåre Traberg Smidt.

I sidste uge blev en dansk-palæstinenser ifølge det libanesiske medie Al-Nahar stoppet ved grænsen til Syrien i en bil med to andre. Den ene person skulle have haft et bombebælte omkring livet og blev skudt og dræbt, da han trådte ud af bilen, mens de to andre blev anholdt.

Torsdag meddelte den danske ambassade i Beirut til Berlingske Nyhedsbureau, at en dansker er blevet anholdt i Libanon. Men ambassaden vil hverken be- eller afkræfte, at de to sager har noget med hinanden at gøre.

 

Dagens Gossip