Svensk politi mistænker aktivister for uro

25/05/2013 14:11

BNB

Nyheder
Ifølge svensk politi, der fredag mødtes med efterretningstjenesten SÄPO, kan man dele ballademagerne op i tre grupper, de lokale unge, kendte kriminelle og en lille gruppe aktivister. »Aktivisterne griber den her chance og beskytter sig bag anonymiteten,« siger rigspolitichef Mats Löfving til svd.se. Stedfortrædende politichef, Ulf Johansson, bekræfter, at man nu er begyndt at kigge mere efter »professionelle« aktivister. »Vi har set folk, der er kendt fra andre sammenhænge og andre begivenheder, for eksempel tidligere demonstrationer. De bevæger sig relativt hyppigt i de miljøer,« siger han og henviser til, at de unges metoder ligner dem, man normalt ser i forbindelse med autonome, hvor man for eksempel bryder brosten op for at bruge dem som kasteskyts. Også højreekstremister har kørt rundt i gaderne. Fredag observerede politiet mellem 50 og 60 fra det højreradikale miljø. De var kørende i cirka 30 biler og forsøgte på et tidspunkt at komme i karambolage med nogle af uromagerne i gaderne, men det blev stoppet af politiet. Talrige biler er blevet sat i brand flere steder i Stockholm fredag og natten til lørdag, og uroen har spredt sig til byer som Örebro og Södertälje, hvor sidstnævnte ligger ikke mindre end 200 kilometer fra hovedstaden. For at dæmme op for yderligere ballade har man tilkaldt forstærkninger til de hårdt prøvede politifolk i hovedstaden i form af politifolk fra henholdsvis Malmø og Gøteborg. De ankommer til Stockholm lørdag. Optøjerne blev udløst af en episode i forstaden Husby, hvor en 69-årig mand med indvandrerbaggrund, der viftede med en machete, blev skudt og dræbt af politiet. Uroen vækker minder om den uro, der kom i kølvandet på konflikten mellem unge og politiet i Malmø-forstaden Rosengård i december 2008, men også om den uro, som Paris’ forstæder blev ramt af i 2005.

Mest læste i dag

Ifølge svensk politi, der fredag mødtes med efterretningstjenesten SÄPO, kan man dele ballademagerne op i tre grupper, de lokale unge, kendte kriminelle og en lille gruppe aktivister.

»Aktivisterne griber den her chance og beskytter sig bag anonymiteten,« siger rigspolitichef Mats Löfving til svd.se.

Stedfortrædende politichef, Ulf Johansson, bekræfter, at man nu er begyndt at kigge mere efter »professionelle« aktivister.

»Vi har set folk, der er kendt fra andre sammenhænge og andre begivenheder, for eksempel tidligere demonstrationer. De bevæger sig relativt hyppigt i de miljøer,« siger han og henviser til, at de unges metoder ligner dem, man normalt ser i forbindelse med autonome, hvor man for eksempel bryder brosten op for at bruge dem som kasteskyts.

Også højreekstremister har kørt rundt i gaderne. Fredag observerede politiet mellem 50 og 60 fra det højreradikale miljø. De var kørende i cirka 30 biler og forsøgte på et tidspunkt at komme i karambolage med nogle af uromagerne i gaderne, men det blev stoppet af politiet.

Talrige biler er blevet sat i brand flere steder i Stockholm fredag og natten til lørdag, og uroen har spredt sig til byer som Örebro og Södertälje, hvor sidstnævnte ligger ikke mindre end 200 kilometer fra hovedstaden. For at dæmme op for yderligere ballade har man tilkaldt forstærkninger til de hårdt prøvede politifolk i hovedstaden i form af politifolk fra henholdsvis Malmø og Gøteborg. De ankommer til Stockholm lørdag.

Optøjerne blev udløst af en episode i forstaden Husby, hvor en 69-årig mand med indvandrerbaggrund, der viftede med en machete, blev skudt og dræbt af politiet. Uroen vækker minder om den uro, der kom i kølvandet på konflikten mellem unge og politiet i Malmø-forstaden Rosengård i december 2008, men også om den uro, som Paris’ forstæder blev ramt af i 2005.