Svenske børn forberedes på skoleskyderi

Efter der torsdag blev fundet skydevåben på den gamle Lærerhøjskole i Malmø, har den sydsvenske kommune besluttet, at samtlige lærere, skoleledere og folkeskoleelever skal forbedres på et eventuelt skoleskyderi.

Det skriver avisen Sydsvenskan lørdag.

- I samarbejde med politiet har samtlige skoleledere i Malmø taget et særligt kursus, hvor de har lært, hvad de skal gøre, hvis der kommer et skoleskyderi, siger børne- og ungdomsborgmesteren i den svenske bydel Fosie, Henric Kahlmeter, til Sydsvenskan.

- De har gennemgået forskellige scenarier og fik til opgave et gennemgå deres skoler ud fra visse kriterier, tilføjer han.

I december blev 20 elever og seks lærere skudt og dræbt på Sandy Hook Elementary School i USA, og to gange siden årtusindskiftet har der fundet et skoleskyderi sted i Finland.

Så med fundet af våben på lærerhøjskolen torsdag vurderer Malmø Kommune, at det er bedst, at skolerne er forberedte.

Og det gælder også eleverne - ikke blot skolelederne og lærerne.

- Vi er vant til at evakuere skolerne. Vi har lært, at hvis det brænder, så skal vi have alle børn ud så hurtigt som muligt, siger Henric Kahlmeter.

- Men nu skal vi lære at tænke baglæns. Så hvis et skoleskyderi indtræffer, skal alle børn vide, at de skal blive i klasselokalerne. Man ønsker ikke, at de styrter ud på gangen og løber lige i armene på lovovertræderen, tilføjer han.

Der er allerede nogle skoler i Malmø, hvor eleverne er blevet informeret om, hvad de skal gøre, hvis der er skoleskyderi.

Og planen er, at samtlige skoler i den sydsvenske kommune har gennemgået beredskabstræningen i 2013.

Det gælder dog kun folkeskolerne. For på gymnasierne er det kun underviserne, der er forberedte.

Men det kunne måske diskuteres, om det er hensigtsmæssigt, mener rektoren på Heleneholm gymnasium, Peter Tripp.

- Vi lærer kun gymnasieeleverne at rykke ud, hvis der er brand. De er ikke informeret om, hvordan de skal lukke sig inde under et skoleskyderi.

- Det kan vi skoleledere muligvis diskutere, om de skal være. Og er der det mindste signal fra politiet, om at vi skal gøre det, så er det selvfølgelig ikke til diskussion, siger rektoren.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip