Svenskerne skruer op for pessimismen

Skrevet af BNB

15/04/2013
Svensk økonomi kan ikke fortsætte i anden gear, når store dele af den globale økonomi er slået i bak. Nogenlunde sådan lød ræsonnementet, da Sveriges finansminister Anders Borg mandag fremlagde et udkast til nationalbudgettet for næste år.Her fremgår det, at regeringens vækstskøn for 2014 er barberet en del ned, fra tre procent til 2,2 procent.»Der blæser en modvind fra verdensøkonomien, som forhindrer en bedring i Sverige,« skrev finansministeren i en pressemeddelelsen og fortsætter senere:»Væksten i den svenske økonomi bremsede sidste år og ventes at blive afdæmpet i 2013. Det giver et svagt arbejdsmarked med stigende arbejdsløshed. Men usikkerheden i vores prognose er stor, ikke mindst på grund af usikkerheden om eurolandenes evne til at håndtere deres problemer,« skriver han.Nordea mere optimistisk på Sveriges vegneHos Nordea mener man da også, at den svenske regering skyder lidt for lavt, bankens egen prognose lyder på en vækst på 2,6 procent. Cheføkonom Helge Pedersen mener, at regeringens svage skøn kan have flere årsager.»Det kan være strategisk i forhold til at retfærdiggøre den økonomiske politik, man vælger at føre. Men det kan også være fordi man har en reel bekymring i Sverige - så vel som andre steder - i forhold til, hvordan verdensøkonomien udvikler sig,« siger han til Berlingske Business.Sverige har haft bedre kriseår end DanmarkDe svenske vækstskøn ligger stadig noget over den seneste »Økonomiske Redegørelse« fra det danske økonomi - og Indenrigsministerium, som i december spåede en vækst i dansk økonomi på 1,2 procent i 2013 og 1,6 procent i 2014.Svenskerne har også klaret sig bedre gennem krisen end os, på trods af at deres eksport - som i høj grad består af tunge industrimaskiner og trælast - er mere følsom overfor de internationale økonomiske konjunkturer. Det skyldes i høj grad, at den indenlandske svenske efterspørgsel har været markant stærkere end den danske i de seneste år.»Man har som Danmark haft flotte offentlige finanser og været i stand til at sænke skatterne. Det har understøttet det private forbrug, og man har ikke haft en boligkrise, som vi har haft herhjemme, siger Helge Pedersen og fortsætter:»Og det har været med til at understøtte investeringsaktiviteten i de svenske virksomheder,« siger han.Væksten på vores næststørste eksportmarked har reddet en del danske arbejdspladser de seneste år. Helge Pedersen mener dog ikke, at den svenske pessimisme nødvendigvis vil rykke rundt på cifrene i det finanslovsforslag, den danske regering kommer med til august.»Det kommer an på, hvad regeringen læner sig op af. De kan jo godt have andre vækstskøn for Sverige. Det her er jo ikke en facitliste for nogen.«

Mest læste i dag

Svensk økonomi kan ikke fortsætte i anden gear, når store dele af den globale økonomi er slået i bak. Nogenlunde sådan lød ræsonnementet, da Sveriges finansminister Anders Borg mandag fremlagde et udkast til nationalbudgettet for næste år.

Her fremgår det, at regeringens vækstskøn for 2014 er barberet en del ned, fra tre procent til 2,2 procent.

»Der blæser en modvind fra verdensøkonomien, som forhindrer en bedring i Sverige,« skrev finansministeren i en pressemeddelelsen og fortsætter senere:

»Væksten i den svenske økonomi bremsede sidste år og ventes at blive afdæmpet i 2013. Det giver et svagt arbejdsmarked med stigende arbejdsløshed. Men usikkerheden i vores prognose er stor, ikke mindst på grund af usikkerheden om eurolandenes evne til at håndtere deres problemer,« skriver han.Nordea mere optimistisk på Sveriges vegne

Hos Nordea mener man da også, at den svenske regering skyder lidt for lavt, bankens egen prognose lyder på en vækst på 2,6 procent. Cheføkonom Helge Pedersen mener, at regeringens svage skøn kan have flere årsager.

»Det kan være strategisk i forhold til at retfærdiggøre den økonomiske politik, man vælger at føre. Men det kan også være fordi man har en reel bekymring i Sverige - så vel som andre steder - i forhold til, hvordan verdensøkonomien udvikler sig,« siger han til Berlingske Business.Sverige har haft bedre kriseår end Danmark

De svenske vækstskøn ligger stadig noget over den seneste »Økonomiske Redegørelse« fra det danske økonomi - og Indenrigsministerium, som i december spåede en vækst i dansk økonomi på 1,2 procent i 2013 og 1,6 procent i 2014.

Svenskerne har også klaret sig bedre gennem krisen end os, på trods af at deres eksport - som i høj grad består af tunge industrimaskiner og trælast - er mere følsom overfor de internationale økonomiske konjunkturer. Det skyldes i høj grad, at den indenlandske svenske efterspørgsel har været markant stærkere end den danske i de seneste år.

»Man har som Danmark haft flotte offentlige finanser og været i stand til at sænke skatterne. Det har understøttet det private forbrug, og man har ikke haft en boligkrise, som vi har haft herhjemme, siger Helge Pedersen og fortsætter:

»Og det har været med til at understøtte investeringsaktiviteten i de svenske virksomheder,« siger han.

Væksten på vores næststørste eksportmarked har reddet en del danske arbejdspladser de seneste år. Helge Pedersen mener dog ikke, at den svenske pessimisme nødvendigvis vil rykke rundt på cifrene i det finanslovsforslag, den danske regering kommer med til august.

»Det kommer an på, hvad regeringen læner sig op af. De kan jo godt have andre vækstskøn for Sverige. Det her er jo ikke en facitliste for nogen.«