Svømmere frygter ødelagt VM-drøm

For hvert minut der går, fiser der mere og mere luft ud af svømmernes ambitiøse VM-fantasi. Dansk Svømmeunion er netop nu under et voldsomt tidspres. Den politiske uvished om fremtiden for Sport Event Danmark (SED) saboterer forbundets ambition om at arrangere VM i svømning på kortbane.

Til sommer er det sidste frist for at byde på værtskabet for VM i 2018 eller 2020. Det er mesterskaber, som Dansk Svømmeunion længe har haft et godt øje til. Men det er umuligt at aflevere et seriøst bud, så længe ingen ved, om Sport Event Danmark eksisterer efter 2013.

- Pointen er, at hvis ikke SED fortsætter som hidtil, så må vi droppe vores ambitioner. Der er i det hele taget ingen forbund, der har pengene til at løfte sådan et arrangement. Vi kan organisere og afvikle det, men økonomien kan vi ikke selv klare, siger direktør i Dansk Svømmeunion, Pia Holmén.

Til december er svømmeforbundet vært for EM på kortbane i Herning. Et europamesterskab, der hele tiden har været ment som en slags forret og opvarmning til den store ambition: Et verdensmesterskab på dansk grund.

Nu ser det ud til, at Dansk Svømmeunion må droppe de ambitiøse planer på halvvejen.

- Drømmen har længe været at få et VM. Det endte så med, at vi først fik EM i Herning, og det var perfekt, for så kunne vi lære og indsamle erfaring, forklarer direktøren.

- En af de store målsætninger med mesterskabet i Herning er at samle erfaring. Det er et stort arbejde at lave sådan et stævne. Det virker ørkesløst at binde hele organisationen op til at lave noget så stort som EM, hvis vi ikke kan udvikle det videre og bruge erfaringen til at få VM til Danmark. Juli er sidste frist

Den manglende brik i tandhjulet hedder Sport Event Danmark. Organisationen har tidligere skaffet store begivenheder som VM i landevejscykling og Giro d’Italia til Danmark. Men den offentlige finansiering stopper med udgangen af 2013. Derefter er fremtiden uvis.

Både Dansk Håndbold Forbund og Badminton Danmark, der begge er værter for store mesterskaber i den nærmeste fremtid, har opfordret politikerne til at lade SED fortsætte.

- De har bidraget til, at vi har fået store sportsbegivenheder til Danmark, som har bidraget til mange udmærkede ting. Så jeg synes, det er en god institution at have, og den vil jeg da gerne fortsætte med at have, sagde kulturminister Marianne Jelved i sidste uge, men endnu er der ikke tegn på nogen politisk løsning.

Derfor opfordrer svømmernes direktør politikerne til at blive enige hurtigst muligt.

- Alle de erfaringer, man har indsamlet siden starten, bliver smidt ud med badevandet. Vi bør da satse på de idrætsgrene, der vinder medaljerne. Her er svømmerne et godt bud, og de bliver vildt motiverede af at svømme et internationalt stævne på hjemmebane, siger Pia Holmén.

Til juli, i forbindelse med VM i Barcelona, er der sidste frist for aflevering af ansøgninger til VM om fem-syv år.

- Vi ansøger ikke, hvis ikke SED er bag os. Det ser ikke ud til, at politikerne bliver enige inden. Tiden begynder at være knap til at lave et konkurrencedygtigt bud, men hvis den politiske opbakning kommer på plads, så smider vi selvfølgelig, hvad vi har i hænderne. Så går vi efter det VM, understreger Pia Holmén.

Opvarmningen til den store drøm, kortbane-EM i Herning, finder sted i Jyske Bank Boxen 12.-15. december.

 

Dagens Gossip