Sydamerikanske ledere raser mod Europa

Evo Morales ankom til Bolivia sent onsdag lokal tid efter en længere mellemlanding i Østrigs hovedstad, skriver nyhedsbureauet AFP. Ifølge præsidenten blev hans fly omdirigeret til Wien, da han blev nægtet passage gennem fire europæiske landes luftrum. Det har skabt røre blandt lederne af en række sydamerikanske lande, der torsdag holdt hastemøde om sagen.

Omdirigeringen af Evo Morales fly kan meget vel have været ansporet af en bemærkning fra præsidenten under et interview i Rusland, hvor han deltog i en energikonference, vurderes det. Her sagde Evo Morales, at han er villig til at overveje en asylansøgning fra whistlebloweren Edward Snowden, der ikke har kunnet forlade lufthavnen i Rusland, efter USA annullerede hans pas.

»Undskyldninger fra et land, der ikke lod os passere dets territorium, er ikke nok,« sagde Evo Morales før mødet med de øvrige sydamerikanske ledere.

»Nogle regeringer har undskyldt sig med, at det var en fejl, men dette var ikke en fejl,« sagde Evo Morales ifølge nyhedsbureauet AFP.

Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, Ecuadors præsident, Rafael Correa, Uruguays præsident, Jose Mujica og Surinams præsident, Desi Bouterse, mødtes torsdag eftermiddag, mens Argentinas præsident Cristina Kirchner var ventet senere på dagen.

»Vi tager til Bolivia for at give et solidaritetsknus til vores broder Evo Morales, til vores kære Bolivia, men også for at træffe beslutninger og for at vise, at vi ikke accepterer denne slags ydmygelse,« sagde Ecuadors præsident, Rafael Correa, ifølge AFP inden mødet.

Ifølge Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, har Europa »angrebet den internationale immunitet, der beskytter et statsoverhoved«.

Ecuadors præsident, Rafael Correa, havde oprindeligt indkaldt hele De Sydamerikanske Nationers Forbund (UNASUR), der i alt består af tolv sydamerikanske lande, men præsidenterne fra Brasilien, Colombia, Chile og Peru mødte ikke op, selv om de også har fordømt episoden. De sendte i stedet rådgivere og ministre til mødet.

Bolivianske embedsfolk beskylder Frankrig, Portugal, Italien og Spanien for at nægte Morales gennemflyvning, og ordren om at flyet skulle omdirigeres kom »uden tvivl« fra USA, sagde Bolivias FN-ambassadør Sacha Llorentty Soliz onsdag.

USA har udstedt arrestordre mod Edward Snowden, en tidligere medarbejder ved de amerikanske efterretningstjenester National Security Agency (NSA) og CIA. Han har blandt andet lækket oplysninger om amerikansk overvågning af europæiske ambassader og EU-institutioner, hvilket har udviklet sig til en penibel diplomatisk affære for USA.

Frankrig har undskyldt for midlertidigt at have afvist at lade Evo Morales fly passere fransk luftrum, og præsident Francois Hollande har ifølge AFP udtalt, at der var »modstridende informationer« om flyets passagerer.

Bolivia har indgivet en klage til FN om sagen og planlægger at klage til FNs menneskerettighedskommission, skriver AFP.

Rusland har ligeledes fordømt Frankrig, Portugal og Spanien for at nægte præsidenten gennemrejse.

USAs Udenrigsministerium erkender at have diskuteret spørgsmålet om flyafgange, hvor Edward Snowden kunne være på, med andre lande.

Edward Snowden har søgt om asyl i en lang række lande, men han har endnu ikke fået andet end afslag.

 

Dagens Gossip