Sydbank ikke imponeret over nøgletal

Nye tal fra Eurostat mandag viser, at detailsalget i eurozonen er faldet med 0,5 procent i juni måned - hvilket er et lidt mindre fald end ventet. Dagens nøgletal vækker en smule optimisme hos Sydbanks makroanalytiker Kim Blindbæk, men han mener ikke, man skal tillægge dem for meget værdi.

»Når nøgletallene kommer ud bedre end ventet, så er det, hvad man kan kalde en positiv overraskelse, fordi eurozonen i lang tid har været plaget af lav økonomisk vækst. Så enhver form for forbedring er jo godt«, siger han.

Selvom detailsalget er faldet mindre end forventet, så er det i det store perspektiv ikke noget, der rykker ved billedet af en presset europæisk økonomi, mener Kim Blindbæk.

»Selvom der kommer en måned eller to med mindre stigninger, så ligger vi altså på et meget lavt niveau. Jeg er ikke umiddelbart imponeret over dem. Vi har stadig tilgode at se en væsentlig forbedring i eurozonens detailsalg«, siger Kim Blindbæk og påpeger, at man skal helt tilbage til august 2011, før der var en positiv udvikling i detailsalget på årsbasis. Det er især gældskrisen, der brød ud i eurozonen i 2011, som er skyld i, at de dårlige nøgletal er vendt tilbage.

Det undrer Kim Blindbæk, at detailsalget egentlig stadig falder i eurozonen, fordi man de seneste måneder har set, at forbrugertilliden er forbedret.

»Det er et tegn på, at selvom forbrugerne bliver mere positive, så omsætter de det ikke i privatforbruget, og det er selvfølgelig noget, der holder væksten på et lidt lavere niveau«, forklarer han.

Og Tyskland og Frankrigs tilstand gør heller ikke situationen bedre for eurozonen. Selvom eksempelvis Frankrigs PMI- indek - indekset over indkøbschefernes forventninger - er lidt forbedret, så ligger det stadig under 50.

»En nedgang kan være tegn på, at væksten skal begynde at aftage, og det er selvfølgelig skidt, når det begynder at ske i de store økonomier som Frankrig og Tyskland, der hidtil har været dem, der har trukket læsset i eurozonen«, siger han.

Tirsdag kommer der tal for Italiens industriproduktion og den økonomiske vækst. Analytikerne forventer et negativt udfald. Er det tilfældet, så er det ottende kvartal i træk, at den italienske økonomi er skrumpet.

Kim Blindbæk vil i så fald ikke være forbavset. Han nævner, at en af grundene er, at netop detailsalget i landet har svært ved at komme op i gear.

 

 

Dagens Gossip