Sydkorea truer med militær gengældelse

Sydkorea holder sig ikke tilbage og truer med militær gengældelse over for Nordkorea midt i den alvorligste krise på den koreanske halvø i mange år.

- Hvis der udbryder en lokal krig, så skal Nordkorea regne med omfattende gengældelse, siger chefen for Sydkoreas nationale sikkerhedsråd, Kim Jang Soo, til nyhedsbureauet Yonhap.

Det er et sprogbrug, som det stalinistiske Nordkorea tidligere har været ret alene om.

Kim siger, at Nordkorea vil komme til at betale en høj pris, hvis der udbryder kampe.

Selv om en krig ikke synes umiddelbart forestående, så vil analytikere ikke udelukke, at det kan ske.

Den sydkoreanske sikkerhedschef regner med, at Nordkorea onsdag vil påbegynde testaffyringen af en mellemdistanceraket, som kan nå mål i Sydkorea, Japan og på den amerikanske ø Guam.

Krigsretorikken fra Nordkorea peger i den retning, mener Kim.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, siger til tv-stationen Sky, at der ikke er tegn på, at Nordkorea er ved at forberede sig på krig.

- Det er vigtigt at understrege, at vi i de seneste dage og de seneste uger ikke har set nogen ændringer i, hvad der sker i det nordkoreanske samfund. Vi har ikke været i stand til at observere det, siger han.

Kinas præsident, Xi Jinping, kritiserede søndag i en tale Nordkorea uden at nævne landet ved navn.

Han fastslog, at intet land "skal få lov til at kaste en region og endog hele verden ud i kaos af selviske grunde".

Kina er Nordkoreas nærmeste allierede.

Nordkorea har reageret voldsomt på skærpede FN-sanktioner, efter landet i februar gennemførte sin tredje atomprøvesprængning.

Regimet har erklæret "krigstilstand" i forholdet mellem Nord- og Sydkorea og truet med militær gengældelse, også med atomvåben, hvis Sydkorea og USA gennemfører en planlagt militærøvelse.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip