Syge københavnere kimer lægevagten ned

Et usædvanlig stort antal mennesker i Region Hovedstaden må fejre jul under den varme dyne.

De seneste dage er Akuttelefonen og lægevagten blevet bestormet med henvendelser fra bekymrede borgere med influenza eller influenzalignende symptomer.

- Vi har arbejdet i døgndrift siden i fredags. I gennemsnit modtager vi 240 til 280 opkald i timen. På visse tidspunkter har 80 ventet i kø på at komme igennem på telefonen, siger professor Jens Lundgren, der er formand for influenzaudvalget i regionen.

Han opfordrer normalt raske til at undlade at ringe, da alt for mange af den type opkald, kan forhindre alvorligt syge i at komme igennem.

- Det er meget uheldigt, når så mange ringer, fordi der dermed bliver lang ventetid for de personer, som virkelig har brug for hjælp, siger han.

Derfor lyder rådet til personer uden for risikogrupperne at tage den med ro og pleje sig selv:

- Gå i seng og se tiden an. Hvis symptomerne forværres inden for de næste tre-fem dage, skal man selvfølgelig ringe, men ellers ikke, siger Jens Lundgren.

Til risikogrupperne hører ældre over 65 år, kronisk syge, gravide og personer med et nedsat immunforsvar.

- Influenza er kun farlig for folk, der i forvejen er syge. Men det er klart, at alle bør tage almindelige forholdsregler for at undgå smittespredning, såsom at undgå at nyse på andre, vaske hænder og blive i sengen til man er helt rask, siger Jens Lundgren.

Endnu er det for tidligt at fastslå, om der er tale om en epidemi. Foreløbig er det kun Region Hovedstaden, der er ekstraordinært hårdt ramt, mens situationen i landets øvrige fire regioner er normal for årstiden.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip