Det, der har oprørt Gigtforeningens medlemmer, er en principafgørelse fra Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg om en rengøringsassistent med en diskusprolaps.
Hendes identitet er ikke offentligt kendt, og derfor vides det ikke, om hun har fået foretaget en operation.
Det fremgår imidlertid af afgørelsen, at kvinden var på sygedagpenge og ikke ønskede at blive opereret, da hun ikke mente, at hendes krop ville kunne tåle det. Hun fik af egen læge medhold i, at en operation næppe ville forbedre hendes arbejdsevne.
Kommunen forlangte alligevel, at hun skulle få foretaget operationen, hvis hun fortsat skulle modtage sygedagpenge. Og det var kommunen i sin gode ret til, viser afgørelsen fra Ankestyrelsen.
»Det er oprørende, at Ankestyrelsen har kunnet træffe en afgørelse, som er så forkert og går imod de grundlæggende rettigheder, man har som patient, nemlig at man skal samtykke i behandlingen,« siger direktør Lene Witte fra Gigtforeningen.
Ifølge afgørelsen kan kommuner i behandling af sager om forlængelse af sygedagpenge vurdere, om der er behandlingsmuligheder.
»Det er aldrig en kommunal afgørelse, om en borger skal have en operation. Det er altid en lægelig afgørelse, og i dette tilfælde mener vi, at operationen er en god løsning,« siger ankechef Pernille Fejfer fra Ankestyrelsen til Morgenavisen Jyllands-Posten.
Ifølge overlæge, professor i ortopædkirurgi, dr.med. Cody Bünger fra Aarhus Universitetshospital er det et meget dårligt valg at tvinge patienter med en diskusprolaps i lænden til en operation, da »mellem 10 og 30 procent af de opererede får det værre eller i hvert fald ikke bedre af operationen«.
Også juraprofessor Kirsten Ketscher fra Københavns Universitet er kritisk. Hun kalder det »et overgreb på den enkelte«, og siger til avisen, at det i sidste ende er et menneskerettighedsspørgsmål.
Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) vil ikke udtale sig, men som følge af sagerne foreslår regeringen i sit udspil til en ny sygedagpengelov, at sygedagpengemodtagere skal kunne afvise behandling.
»Vi vil afskaffe tvangen og den grænseoverskridende sanktionsmulighed, men vi vil fastholde samarbejdet og borgerens pligt til at medvirke til egen helbredelse,« siger sygedagpengeordfører Jens Joel (S) til Morgenavisen Jyllands-Posten.