Synshandicappede får hjælp med ny simpel løsning

Til trods for det er en anbefaling, at offentlige bygninger indrettes til gangbesværede og borgere med nedsat syn, så er synshandicappede oftest overladt til sig selv, når de træder inden for.

Dansk Blindesamfund håber, at en ny, simpel løsning med såkaldte indendørs følbare taktile ledelinjer netop indført i Danmark, vil råde bod på problemet.

- I Danmark anbefales det, at offentlige bygninger også inden døre er indrettet til at give synshandicappede mulighed for selv at komme rundt, så de har samme adgang til faciliteter og information som andre borgere. Men der har manglet en tilgængelig løsning, som gør det nemt at leve op til anbefalingerne. Det håber vi, der nu med denne løsning bliver rettet op på fremover, i nye såvel som eksisterende bygninger, siger arkitekt Torben Olesen, Dansk Blindesamfund, der har vurderet den nye løsning, for Kronborg Care.

Tydelige spor

Løsningen, som allerede findes i Sverige og Spaninen, består af gummiplader med høj farvekontrast, der limes på eksisterende underlag uden at beskadige dette. Pladerne har tydelige ledespor og er skridsikre, kørestolsvenlige og uden risiko for at snuble.

- Der er tale om følbare stier, der kan klæbes på gulvet. Det giver synshandicappede meget bedre mulighed for at overskue og vurdere omgivelserne. Med stier som disse er synshandicappede hjulpet rigtig godt på vej i hverdagen, når de fx skal finde frem til toilettet, og det betyder en langt større tilgængelighed for synshandicappede og blinde, siger Allan Kronborg fra Kronborg Care, der nu gør løsningen tilgængelig i Danmark.

Den nye løsning giver ifølge Dansk Blindesamfund synshandicappede langt bedre indendørs adgang ved offentlig transport, i tog og lufthavne, på hospitaler, i svømmehaller og mange andre steder, der i dag ikke er indrettet til, at synshandikappede selv skal kunne orientere sig og komme rundt til eksempelvis toiletter, informationskranken eller et mødested.

Erfaring fra Spanien og Sverige

Ledesporene er gennemtestet og afprøvet flere steder i Europa. Her har man har set positive resultater for, at de har hjulpet svagtseende rundt inden døre blandt andet på hovedbanegården i Madrid de seneste ti år og på Arlanda i Stockholm.

 

Dagens Gossip