Syrien accepterer forslag om kemisk afvæbning

Den syriske regering har accepteret Ruslands forslag om at anbringe landets kemiske våben under international kontrol, så de efterfølgende kan destrueres, og for at undgå et militært angreb fra USA.

Det skriver nyhedsbureauet Interfax, som citerer Syriens udenrigsminister Walid al-Muallem.

- Vi har haft en meget frugtbar samtale med den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov i går (mandag. red.), og han foreslog et initiativ om kemiske våben. I aftes blev vi enige om det russiske initiativ, siger Walid al-Muallem ifølge nyhedsbureauet.

Han siger yderligere, at Syrien er gået med til forslaget, fordi det vil "fjerne amerikanernes begrundelse for aggression".

Rusland meddelte tidligere tirsdag, at man havde gang i et "konkret samarbejde" med Syrien om en plan for overdragelse af kemiske våben.

- Vi arbejder i øjeblikket på at forberede en brugbar, præcis og konkret plan, og hvad angår dette har vi bogstaveligt talt i dette øjeblik kontakt med styret i Syrien, sagde Sergej Lavrov.

Lavrov har som Ruslands udenrigspolitiske frontfigur spillet en central rolle i forbindelse med konflikten i Syrien, hvor russerne modsat USA hele tiden har argumenteret for en politisk løsning og imod et militært angreb.

- Vi vil være klar til at samarbejde med FN's generalsekretær, organisationen til forbud mod kemiske våben og med medlemmer af FN's Sikkerhedsråd, siger udenrigsministeren.

USA er gået efter et militært angreb mod Syrien, dels som en straf, dels for at stække Bashar al-Assads regeringshær efter et giftgasangreb 21. august i forstæder til Damaskus.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip