Syrien har afleveret fortegnelse over kemiske våben

Det oplyser Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW, ifølge flere nyhedsbureauer.

Afleveringen af fortegnelsen skulle ske senest lørdag som en del af den amerikansk-russiske aftale om at fjerne kemiske våben fra det syriske regime.

»OPCW har bekræftet, at organisationen har modtaget den forventede afrapportering fra den syriske regering vedrørende dets kemiske våben,« lyder det lørdag i en email fra OPCW til nyhedsbureauet AFP.

»Det tekniske sekretariat er i øjeblikket i færd med at gennemgå oplysningerne,« står der i meddelelsen fra OPCW.

Det menes, at Syrien har omkring 1.000 ton kemiske gasser, som regimet efter et amerikansk-russisk forslag har indvilget i at destruere for at afværge et amerikansk angreb.

Planen om at destruere de kemiske våben i Syrien er opstået efter truslen om et amerikansk angreb på Syrien, der kom i kølvandet på et giftgasangreb i august, som dræbte flere hundrede civile i udkanten af Damaskus.

Ifølge planen skal Syrien overdrage hele dets arsenal af kemiske våben, som skal være destrueret senest medio 2014.

Den russiske præsident Vladimir Putins stabschef sagde lørdag, at Rusland vil opgive landets støtte til Syrien, hvis det viser sig, at Syrien forsøger at løbe om hjørner i forbindelse med aftalen om fjernelse af kemiske våben.

»Det er rent teoretisk, men hvis vi fandt ud af, at Assad (præsident Bashar al-Assad, red.) forsøger at snyde os, kan vi ændre holdning,« sagde præsident Putins stabschef, Sergei Ivanov, lørdag ifølge Reuters.

 

Dagens Gossip