Syrien vil have FN til at forebygge militær indgriben

Det statslige nyhedsbureau SANA citerer ifølge nyhedsbureauet AFP et brev fra Syriens FN-repræsentant, Bashar al-Jaafari, der kræver, at FNs generalsekretær Ban Ki-moon »påtager sig sine forpligtelser« og tager skridt til at »forebygge enhver form for aggression mod Syrien«.

Den syriske FN-repræsentant opfordrer FN til at hjælpe med at søge en »fredelig, politisk løsning« på den syriske borgerkrig, der har kostet flere end 110.000 mennesker livet.

Kravet kommer samtidig med, at USA forbereder et militært angreb mod Syrien. Præsident Barack Obama afventer Kongressens stillingtagen til en form for militær indgriben i Syrien.

Et af de lande, der ventes at støtte angrebet, er Frankrig. Franske toppolitikere vil mandag blive præsenteret for beviser for, at Syriens præsident Bashar al-Assad stod bag angrebet med kemiske våben mod et beboelsesområde i udkanten af Damaskus 21. august. Det oplyser en kilde i den franske regering ifølge nyhedsbureauet AFP.

Beviserne vil blive præsenteret for franske lovgivere under et møde med den franske premierminister Jean-Marc Ayrault mandag eftermiddag forud for en debat om Syrien i det franske parlament på onsdag.

Regeringskilder sagde søndag, at franske efterretningskilder har indsamlet informationer, der sandsynliggør, at det syriske regime har opmagasineret mere end 1.000 ton såkaldte kemiske agenter, herunder sennepsgas og nervegassen sarin.

Den franske præsident Francois Hollande er under pres fra parlamentet om at gennemføre en afstemning om militært indgreb i Syrien, sådan som det forleden skete i det britiske parlament. Her vendte et snævert flertal tommelfingeren nedad til britisk bistand til et militært indgreb i Syrien.

Den konservative premierminister David Cameron er kommet i yderligere modvind, efter at den britiske avis Sunday Mail har afsløret, at Storbritannien så sent som ti måneder efter den syriske borgerkrig begyndte, tillod britiske virksomheder at sælge kemikalier til Syrien.

Der blev i januar 2012 givet tilladelser til eksport af kaliumfluorid og natriumfluorid, som ifølge avisen kan bruges til at fremstille nervegassen sarin. Tilladelserne blev først tilbagekaldt seks måneder senere, da EU indførte skrappe sanktioner mod Assads regime.

Britiske politikere er rasende og kræver en undersøgelse af sagen og en forklaring fra Cameron på, hvorfor tilladelserne blev givet.

 

Dagens Gossip